Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Top 10 cele mai citite…

Top 10 cele mai citite articole de pe zdg.md în 2016

În 2016 site-ul Ziarului de Gardă, www.zdg.md, a fost vizitat de peste un milion de utilizatori, care au generat 5,8 milioane de afișări. Cei mai mulți vizitatori au accesat site-ul nostru luni, 14 noiembrie, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidențiale. ZdG vă prezintă topul celor mai citite 10 articole de pe zdg.md.

1. (POZE NOI) Dezmățul Mitropolitului Vladimir, cel care-l susține pe socialistul Dodon
Despre traiul deloc modest al Mitropolitului Vladimir și vacanțele de lux de care acesta se bucură, ZdG a scris încă în septembrie 2014. În toamna acestui an, Mitropolitul Vladimir a intrat din nou în atenția presei implicând biserica în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, după ce și-a anunțat susținerea pentru candidatul pro-rus, Igor Dodon, liderul de atunci al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, numindu-l, în fața altarului, „domnul președinte Dodon”. Deși afirma că Mitropolia „nu poate să dea indicații” creștinilor, ci numai „sfaturi” pentru a vota un candidat sau altul, în cadrul slujbei de „Sfânta Parascheva”, Mitropolitul Vladimir a îndemnat enoriașii să participe la scrutinul prezidențial. Mai mult sau mai puțin întâmplător, prezent la slujbă a fost și liderul PSRM, Igor Dodon, la adresa căruia șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova a adus laude.

2. Judecătoarea care a condamnat-o pe femeia care crește cinci copii din Strășeni: casă de lux și tată judecător
Pe locul doi în top s-a clasat articolul despre judecătoarea Judecătoriei Strășeni, Mihaela Gavriliţă-Grosu, cea care a condamnat-o pe Victoria Pruteanu, o tânără care creștea singură 5 copii, la 3 ani și 8 luni de pușcărie, obligând polițiștii s-o rețină chiar din sala de judecată, în fața celor cinci copii minori. Scriam atunci că Mihaela Gavriliță-Grosu este fiica lui Mihail Gavriliță, fost președinte al Judecătoriei Strășeni, plecat din sistem în 2014 pentru a-i face loc fiicei sale. Magistrata de la Strășeni locuiește într-o casă de lux, pe care o deține de la vârsta de 20 de ani, construită cel mai probabil de tatăl său. După ce ZdG a mediatizat cazul Victoriei Pruteanu, aceasta a fost eliberată temporar din închisoare, iar în noiembrie 2016 magistrații Curții de Apel Chișinău au decis ca pedeapsa cu închisoarea să-i fie suspendată până când toți copiii vor atinge vârsta de 8 ani. Totodată, judecătorii Curții de Apel au menționat că în termenul de executare a pedepsei cu închisoare va intra și perioada în care Victoria Pruteanu a fost în arest preventiv.

3. Igor Dodon şi-a cumpărat “de la o rudă din Italia”, o casă de milioane, cu bani de la banca lui Plahotniuc
Al treilea în topul preferințelor cititorilor ZdG a fost un articol scris încă în 2013, despre casa de milioane a lui Igor Dodon, pe atunci preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), ajuns acum președintele R. Moldova. În articolul din 2013, ZdG scria că Igor Dodon a împrumutat aproape 1,5 mln. de lei de la Victoriabank, pe atunci controlată de actualul preşedintele al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Cu aceşti bani, socialistul şi-a oficializat procurarea unei case de lux, în sectorul Buiucani. Dodon declara atunci că a „procurat casa de la o rudă de-a mea care a investit în această construcţie, iar ulterior a rămas cu traiul în Italia”.

4. Trei copii într-un sicriu, doi părinţi şi un dosar penal
În iulie 2016, o crimă produsă în raionul Cantemir, a îngrozit o țară întreagă. Valeriu, de cinci ani, Oleg, de trei ani, şi Ştefan, de numai un an şi câteva luni, au fost omorâţi de propriul lor tată. Bărbatul, a încercat apoi să se sinucidă însă a scăpat cu viață și, în luna noiembrie, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. În luna octombrie ZdG a scris despre drama prin care trecea mama celor trei copii. De numai 25 de ani, Tatiana era frântă de durere, singură şi cu frică de a se întoarce în sat, unde rudele soţului o învinuiau că şi-ar fi abandonat copiii şi o ameninţau. Cu două săptămâni înainte de noaptea tragediei, Tatiana plecase la Chişinău să muncească pentru a le oferi copiilor condiţii mai bune de viaţă, după ce ani la rând a suportat umilinţă şi violenţă din partea soţului.

5. (VIDEO) Dosarul Gorbunțov: Rudele lui Proca arată SMS-uri de la Constantin Botnari, mâna dreaptă a lui Plahotniuc. Acesta le cere „răbdare”
Venera Gasparean, mama lui David Davitean, una din persoanele reținute în dosar Gorbunțov, arată sms-urile pe care le-a primit de la Constantin Botnari, fostul deputat, poreclit „borsetka”, cunoscut ca fiind unul din cei mai de încredere oameni ai lui Vladimir Plahotniuc. În acest schimb de sms-uri, Venera îi spune că fiul ei este nevinovat. Botnari îi cerea „răbdare”.

6. Pensia alimentară – e bine să ştim!
Foarte căutat de cititori a fost și articolul informativ despre cum se stabileşte pensia alimentară, cum procedăm dacă părintele care datorează pensie de întreţinere nu are salariu şi venituri fixe și cine şi cui ar trebui să plătească pensie alimentară în urma unui divorț.

7. (doc, foto, video) Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor
Al șaptelea cel mai citit articol de pe zdg.md a fost cel despre cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor, procurora care, la 30 de ani încă neîmpliniţi, a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier. ZdG a scris, în iulie 2016, că Adriana Bețișor s-a căsătorit cu şeful interimar al Direcţiei Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, ajuns în funcţie la mai puţin de un an de la reţinerea în flagrant a fostului şef al acestei direcţii. Întâmplător sau nu, din grupul de procurori care s-au ocupat de acel dosar, la etapa iniţială, a făcut parte şi Adriana Beţişor. La nuntă, cei doi soţi funcţionari au adunat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei. Tot în 2015, acuzatoarea de stat a intrat în posesia unui automobil nou, Skoda Octavia, fabricat în acelaşi an. „Mașina aparţine unei persoane plecate peste hotare şi care mi-a dat dreptul să o folosesc”, afirma Bețișor. Cu un stagiu de muncă de 5 ani, Adriana Beţişor gestiona dosare cu nume mari şi cu fraude de sute de milioane de lei, fiind practic cel mai mediatizat angajat din Procuratură.

8. (DOC) Deputatul care a propus limita de 3 mii de buletine de vot pentru diasporă
La alegerile prezidențiale din această toamnă mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotarele țării nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza unei prevederi legale care limita la 3000 numărul maxim de buletine care pot fi distribuite unei secții de vot. Astfel, deși au făcut sute sau chiar mii de kilometri pentru a ajunge la secții, concetățenii noștri din străinătate nu au putut vota pentru că buletinele disponibile se epuizase. Cel care a propus această limită este Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani și fost deputat pe listele Partidului Liberal. Deși, la scrutinele anterioare au existat situații similare, când sute de cetățeni nu au putut vota, timp de șase ani legiuitorii n-au operat nicio schimbare.

9. Primele rezultate: Maia Sandu este în frunte, urmată de Leancă, Dodon, Ghilețchi și Laguta
O știre postată în seara primului tur al alegerilor prezidențiale, cu primele rezultate ale scrutinului, de la secția de votare din incinta Ambasadei R. Moldova în China, a fost a 9-a cea mai citită postare din 2016. În China, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, obținuse cele mai multe voturi, 13. Aceasta a fost urmată de Iurie Leancă și Igor Dodon, ambii cu câte 2 voturi, și de Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi, votați de câte un singur cetățean cu drept de vot.

10. (VIDEO) Cele 6 mii de buletine destinate diasporei din Portugalia, găsite a doua zi după alegeri
Ultimul în top 10 al celor mai vizualizate articole de pe zdg.md a fost cel despre cele șase mii de buletine de vot declarate pierdute de către compania aeriană care le transporta în Portugalia. Buletinele, destinate pentru două secții din Republica Portugheză, au fost pierdute cu o zi înainte de scrutin. Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat că imediat ce a fost constatată pierderea, au fost transmise, cu o cursă avia directă, noi buletine.

Ziarul de Gardă vă mulțumește pentru că ați fost alături de noi în 2016, vă urează La Mulți Ani și vă îndeamnă să ne citiți și urmăriți și în noul an. Până atunci, vă puteți abona online la ediția tipărită a ZdG accesând abonare.zdg.md.