Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Laureaţii Concursului Naţional „Scrisoare Mamei”

Laureaţii Concursului Naţional „Scrisoare Mamei”

Gala Laureaţilor concursului Național „Scrisoare Mamei”, va avea loc la 25 aprilie, ora 11:00, în incinta Bibliotecii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În scopul descoperirii tinerelor talente şi al sensibilizării societăţii de a vedea cu alţi ochi femeia-mamă, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Platforma Socrate, Facultatea de Litere, USM, Centrul Cultural Rus au organizat concursul naţional de creaţie literară pentru clasele gimnaziale şi liceale, fiind desemnaţi câştigătorii, care vor beneficia de următoarele premii: Locul I – 2000 de lei; Locul II – 1500 de lei; Locul III – 1000 de lei. Concursul s-a bucurat de un succes fulminant, pe adresele proiectului fiind transmise peste 2500 de scrisori. Concurența a fost acerbă și la Gala de premiere vor fi menționați finaliștii:

Categoria Liceu:
Locul I – Mihaela Guţu, clasa a XII-a, LT Gaudeamus, Chişinău
Locul II – Felicia Gurdiş, clasa a XI-a, LT Ioan Vodă, Cahul
Locul III – Sorina Noroc, clasa a XI-a, LT Dante Alighieri, Chişinău

Categoria Gimnaziu:
Locul I – Andreea Ostrofeţ, clasa a VI-a, LT Spiru Haret, Chişinău
Locul II – Cristian Olaru, clasa a VII-a, Gim. Târgul Vertiujeni, Floreşti
Locul III – Olivia Roşca, clasa a IX-a, LT George Călinescu, Chişinău

Limba rusă
Categoria Liceu:
Locul I – Irina Dobrot, clasa a X-a, LT M. Koţiubinski, Chişinău
Locul II – Marina Podubnaia, clasa a XI-a, Colegiul Tehonologic, Soroca
Locul III – Vladislava Ignatişina, clasa a XII-a, LT N. Gogol, Chişinău

Categoria Gimnaziu:
Locul I – Olga Garizan, clasa a IX-a, LT Boris Ianacoglo, s. Copceag, Ciadîr-Lunga, UTA Găgăuzia
Locul II – Daria Şokina, clasa a VIII-a, LT N. Gogol, Chişinău
Locul III – Anastasia Koţiubinskaia, clasa a VI-a, LT M. Koţiubinski, Chişinău

Pentru desemnarea învingătorilor au fost create două comisii (pentru limbile rusă şi română), formate din profesori universitari, academicieni, jurnalişti, scriitori, cercetători ştiinţifici. Lucrările elevilor au fost cifrate. Comisiile au examinat peste 2000 de lucrări în limba română şi circa 500 – în limba rusă.

Premiile de bază constituie 18 000 de lei oferite din donațiilor sponsorilor (oameni de afaceri, persoane fizice care vor să susțină tinerele talente). Pe lângă premiile de bază au fost desemnate cele mai reuşite 250 de lucrări. Dintre acestea, cu premii aparte vor fi menţionate Top 10 lucrări şi Top 50 de lucrări. Pentru stimularea cadrelor didactice, vor fi desemnaţi 20 de pedagogi coordonatori şi 20 de instituţii de învăţământ cele mai active. Vor fi oferite şi alte menţiuni pentru încă 30 de şcoli și 30 de pedagogi.