Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Moldova în CSI?

[sondaj] Moldova în CSI?

Federaţia Rusă îşi închide pieţele de desfacepe pentru R. Moldova. Mai întâi, a introdus embargoul la vinuri, după care la carne, iar mai recent şi la fructele şi legumele produse în Moldova. De la 1 ianuairie 2015, Moscova preconizează şi regim de vize pentru moldoveni.

Rusia se izolează de R. Moldova. Mai rămânem în CSI?

vladimir-besleagaVladimir Beşleagă, scriitor, deputat/primul Parlament

Ar fi bine să renunţăm la CSI, dar nu e cazul. Piaţa rusă pentru noi nu e de azi şi nici de ieri. Partea proastă e că regulile pe această piaţă au fost făcute de Rusia, astfel încât ea să dicteze jocul. Aşa a fost, aşa şi este. Moscova nu se poate lăsa de practicile coloniale în relaţiile cu Basarabia… Rusia nu e o piaţă sigură pentru R. Moldova. Dacă vrem relaţii sigure, trebuie să ne reprofilăm economia. O Moldovă agrară înseamnă o Moldovă dependentă de Rusia. Asta-i una. Doi: trebuie să facem loc marilor investiţii din Vest pentru reindustrializarea R. Moldova. şi trei: trebuie să ne facem loc pe pieţele unor state de talia noastră, cum ar fi ţările baltice, Austria , unde să existe loc pe piaţă şi pentru noi.

Sergiu-ChircaSergiu Chircă, economist, profesor universitar

Ceea ce face Rusia e politică. Toate pretenţiile la calitatea producţiei moldoveneşti au devenit deja un show politic. E şantaj. şi o spun nu eu, a recunoscut-o chiar viceministrul rus de Externe, Karasin, aflat în vizită la Chişinău. Rusia se răzbună pentru asocierea noastră la UE, deşi noi, spre deosebire de Georgia şi Ucraina, nu ne-am retras şi nici nu am pus problema retragerii din CSI. A rupe podurile e uşor… Eu cred că poziţia conducerii noastre de a rămâne în CSI e una mult mai înţeleaptă decât ceea ce face Rusia, chiar dacă mai multă lume insistă că pentru noi CSI e o ficţiune, dacă nu avem loc pe această piaţă… Soluţia e să ne facem loc pe piaţa UE, iar înstrăinarea de CSI să rămână pe seama Rusiei.

BaranovSimion Baranov, cercetător ştriinţific

Pasul pe care l-a făcut R. Moldova prin semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE este unul crucial. Asta înseamnă o altă perspectivă, Moldova trebuie readusă la pieţele sale tradiţionale, indiferent de supărările Moscovei, iar faptul că Rusia încearcă să se închidă, în loc să se deschidă pentru noi, e o mare greşeală pe care o face Moscova… Sunt nişte ambiţii politice de moment… Timpul le va pune la loc pe toate. Trăim într-un secol al globalizării, în care lumea este foarte interdependentă şi este, practic, imposibil să supravieţuieşti izolat de restul lumii. Chiar şi Rusia, aşa mare cum este.

DumbravitanuŞtefan Dumbrăviţanu, pictor

Pieţele, de când e lumea, au fost şi trebuie să fie libere de orice fel de conjuncturi politice. Nu Putin trebuie să aleagă pentru noi sau pentru georgieni, sau pentru ucraineni, sau chiar pentru ruşi. Piaţa şi comerţul trebuie să fie în afara politicii. Din păcate, în CSI-ul rusesc e altfel. Nu ştiu dacă asta face bine ruşilor. Că face anumite incomodităţi de moment moldovenilor, da, e adevărat. Dar nu ştiu ce are de câştigat Rusia din asta. Doar că îşi face o imagine şi mai proastă decât a avut-o şi ne îndepărtează şi mai mult. Atât timp cât nu aveam loc pe piaţa europeană, poate că Rusia şi câştiga ceva cu embargourile ei, dar acum? Piaţa liberă, circulaţia în UE liberă, cu ce ne mai poate ademeni Rusia?

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Mari avantaje de la CSI nu am avut niciodată. şi, de fapt, CSI a fost creată nu pentru avantajarea noilor parteneri post-sovietici ai Rusiei, CSI a fost o bâtă în mâna Moscovei, prin care ea a căutat să-şi facă interesele politice în spaţiul ex-sovietic. O piaţă de liber schimb cu Rusia sau la nivel CSI practic nu a existat. Acordul a fost ratificat în 1994, iar Rusia a lăsat-o mai moale abia în 2011, după ce a văzut că R. Moldova şi Ucraina insistă să meargă în UE. Partea proastă a lucrurilor e că Chişinăul, în 22 de ani, nu şi-a făcut loc şi pe alte pieţe şi azi ne-am pomenit ostaticii Rusiei. Dar, nu în măsura în care ar trebui să facem panică. Peste 50% din exporturile noastre sunt deja pe piaţa UE, pe piaţa rusă am rămas cu 17%, aşa că situaţia se schimbă. În CSI sau nu? Ucraina a lansat procedura de ieşire din CSI. Dacă iese Ucraina, R. Moldova se va pomeni în afara CSI de la sine.