Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   SEMNAT: contractul de import a…

SEMNAT: contractul de import a gazelor naturale din România

Contractul de import a gazelor naturale din România a fost semnat astăzi, 22 decembrie, e către autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bucureşti. Livrările vor începe din 2015, prin gazoductul Iași-Ungheni. R. Moldova va plăti 267,6 de dolari pentru o mie de metri cubi.

gazÎn prezent, Moldova cumpără gaze naturale doar din Federaţia Rusă, la preţul de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi. În primele două trimestre ale anului viitor, gazul rusesc va ajunge în Moldova la preţul de aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 45 de dolari mai ieftin decât acum. Gazele importate din România vor fi cu peste 50 de dolari mai ieftine.

Gazoductul Iași-Ungheni interconectează rețele de gaz din România și ţara noastră. Construcţia lui a început anul trecut. Bugetul proiectului este de 26,49 de milioane de euro, inclusiv șapte milioane de euro, bani alocați de Uniunea Europeană. Gazoductul, cu o lugime de 43,2 de kilometri, urmează să reducă dependenţa R. Moldova de gazele ruseşti și va fi extinsă până la Chişinău.

În acest sens, Uniunea Europeana va aloca zece milioane de euro, din cele 60 de milioane necesare pentru implementarea proiectului. Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât consumul R. Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat oficial în data de 27 august 2014.