Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Secretarul de la „Moldsilva” a…

Secretarul de la „Moldsilva” a fost deconspirat

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra, scrie Moldova Curată.

428-mafia-padurilor-Eugen-Nazaria-Si-IPSM-VladimirLa fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

În luna martie 2012, Eugeniu Nazaria a încheiat un contract de arendă pentru o perioadă de 49 ani a unui teren din fondul forestier cu o suprafaţă de jumătate de hectar (0,56) din ocolul silvic Străşeni, cu plata anuală de 2.296 lei.

Nazaria a explicat pentru Moldova Curată că terenul arendat este aferent casei sale. „Eu am privatizat o casă veche din pădure şi foloseam terenul aferent. Lotul este chiar lângă casa mea, aşa că am decis să-l arendez. Nu cred că a fost încălcată vreo lege, iar cei care m-au sfătuit să fac acest lucru au fost chiar membrii Comisiei de licitaţie ”, spune Nazaria.

Potrivit Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, au dreptul să participe la concurs persoanele fizice (întreprinzători individuali), juridice şi asociaţiile, care dovedesc că dispun de mijloacele materiale, financiare, utilaje şi de forţa de muncă specializată. Regulamentul stabileşte clar şi cine nu poate participa la licitaţie: salariaţii autorităţii silvice centrale, inclusiv ale entităţilor silvice subordonate.

Deoarece Eugeniu Nazaria a semnat contractul de arendă a unui teren din gestiunea sa, CNI a constatat, în luna august curent, că fostul director de la ÎSC Străşeni a încălcat regimul conflictului de interese, fără a declara acest lucru. Prin urmare, CNI va sesiza instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii contractului de arendă semnat în conflict de interese.

Însă, Anatolie Donciu, preşedintele CNI susţine Nazaria nu mai poate fi amendat, deoarece nu mai este într-o funcţie publică şi termenul de prescripţie de la comiterea ilegalităţii a expirat.„Singura sancţiune cu care se poate alege fostul angajat de la „Moldsilva este ca instanţa de judecată să declare nul contractul de arendă”, afirmă Donciu.

Amintim că, Eugeniu Nazaria, directorul Întreprinderii de Stat „Silvocinegetica” Străşeni („Moldsilva”), fiind decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Gloria muncii” şi de ÎPS Vladimir cu „Ordinul Recunoştinţei”, s-a oferit să vândă ZdG 15 ha de pădure contra sumei de 50 mii de euro. „4.500 de lei e hectarul, oficial, plata pe arendă anuală. Restul se vorbeşte. Dar asta trebuie de hotărât repede, săptămâna viitoare. Îi mai bine să faci prin persoană juridică. Dacă ai vrut să vinzi terenul, l-ai vândut cu tot cu firmă”, ne-a spus Nazaria, într-o înregistrare audio ascunsă.