Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Scheletul din dulapul” lui Putin,…

„Scheletul din dulapul” lui Putin, dezvăluit de foștii lui colaboratori

Publicaţia „The Guardian” prezintă într-un articol o analiză a comportamentului lui Vladimir Putin prezentat de foștii colaboratori ai liderului de la Kremlin, relatează Adevărul.

RUSSIA-POLITICS-PUTIN„Venerat, chiar temut, până la punctul în care nimeni nu-l contrazice. Distant, izolat, un pustnic faţă de lumea digitală; în linii mari, sprijinit de un număr mic de oameni de încredere”. Aceasta este descrierea pe care i-o face un jurnalist de la „The Guardian”, Shaun Walker, lui Vladimir Putin, în urma discuţiilor purtate cu numeroşi analişti ai spaţiului rus sau oameni care au avut legături cu liderul rus. Imaginea lui Putin este din ce în ce mai analizată în prezent, lucru datorat rolului pe care acesta îl joacă în politica mondială, dar mai ales în urma acţiunilor duse de Kremlin în Ucraina.

Cu titlu anecdotic, cu o nuanță ceva mai ironică, sunt aduse în faţa cititorilor aşa-zisele obiceiuri ale liderului de la Moscova. Putin le cere puţinilor săi consilieri în care are încredere să-i aducă documentele importante printate în dosare roşii, să nu fie mai mari de trei pagini (per subiect) şi să fie scrise cu caractere de minim 18. De asemenea, numărul celor care ar putea avea acces la preşedintele rus şi să-şi exprime dezaprobarea este redus, iar eventualele diferenţe de vedere ar fi un semn că aceştia sunt nepotriviţi în posturile pe care le ocupă.

Cu toate acestea, foştii angajaţi ai lui Putin au declarat, pentru diferite publicaţii occidentale, că în jurul preşedintelui rus sunt mai multe grupări care îşi dispută suportul liderului de la Kremlin. Astfel, un fost angajat al Moscovei a declarat pentru „The Guardian”, sub protecţia anonimatului, că „lui Putin îi place când subordonaţii săi se luptă între ei. Îl face să se simtă puternic”, a declarat sursa.

Un alt aspect problematic este cel al opozanţilor din interior al preşedintelui rus. Asemenea oameni trebuie să se gândească la faptul că o posibilă disidenţă duce clar la îndepărtarea lor din rândurile puterii. Un asemenea exemplu a fost oferit şi de modul în care a fost tratat ministrul rus care la începutul lunii august a spus că politica dusă de guvernul de la Moscova este „ruşinoasă”. Acesta a fost, în aceiași zi, izolat.

Informaţii interesante despre culisele Kremlinului şi Vladimir Putin au fost publicate în ultimul timp şi de un grup care poartă numele de Shaltai-Boltai pe propriul blog. La scurt timp după dezvăluirile făcute, acest blog a fost închis, mai ales că ceea ce prezentaseră aborda teme precum conversaţiile private ale lui Dmitri Medvedev sau planurile pe care le are Rusia cu Ucraina.