Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Şapte angajaţi ai Penitenciarului din…

Şapte angajaţi ai Penitenciarului din Lipcani riscă închisoare pentru acte de tortură

Procuratura raionului Briceni a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a şapte angajaţi ai Penitenciarului nr.2 din Lipcani de comiterea actelor de tortură asupra unui deţinut. Astfel, pe banca acuzaţilor vor compărea: şeful Penitenciarului din Lipcani, şeful serviciului regim şi supraveghere, şeful de sector al serviciului activitate educativă, precum şi 4 supraveghetori ai închisorii.

Potrivit celor constatate de procurori, în luna iunie a anului trecut, cei şapte angajaţi ai închisorii, l-au bătut pe un deţinut pe motiv că l-ar fi insultat pe şeful Penitenciarului. Colaboratorii închisorii i-au aplicat deţinutului multiple lovituri cu pumnii şi picioarele peste diferite părţi ale corpului, cauzându-i, conform raportului de expertiză medico-legală, otită, echimoze, precum şi alte vătămări corporale.

Despre maltratările la care a fost supus deţinutul, procurorii au aflat din plângerea depusă de către mama acestuia. Pe acest caz, Procuratura din Briceni a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentând acţiunile ilegale de torturare a deţinutului de către respectivii angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare. De asemenea, pentru a asigura securitatea victimei, procurorii au dispus transferarea deţinutului, care a avut de suferit de pe urma abuzurilor administraţiei închisorii, într-un alt penitenciar pentru ispăşirea pedepsei.

Pentru comiterea acestei infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Menționăm că după acest incident, şeful Penitenciarului nr.2 din Lipcani a fost transferat în funcţia de Comandant adjunct al Trupelor de Carabinieri, unde, la fel, a comis abateri de la lege, fiind acuzat de procurorii militari de comiterea abuzului de serviciu şi cauzarea de daune în proporţii considerabile intereselor instituţiei de stat şi ale victimei. După acest caz, el a fost eliberat din funcţie, amendat contravenţional cu 3 mii de lei, restituind în mod integral paguba materială.