Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   S-au întâlnit la Tiraspol

S-au întâlnit la Tiraspol

Pe 19 aprilie 2014, la Tiraspol, a avut loc întîlnirea reprezentanţilor politici în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chişinăului şi Tiraspolului cu participarea conducătorilor Grupurilor de lucru în domeniul economic şi experţilor. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Vicepremierul Eugen Carpov.

În cadrul reuniunii au fost continuate discuţiile pe marginea subiectelor actuale, în particular problema accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. Partea moldovenească a reiterat faptul că mecanismele discutate nu trebuie să afecteze situaţia în ceea ce ţine dreptul la proprietate al fermierilor. Delegaţia moldovenească a pledat pentru restabilirea accesului liber la terenurile agricole pentru fermierii care au respectat prevederile mecanismului agreat în 2006. Delegaţiile au continuat căutarea soluţiilor practice ce ar permite accesul liber la loturile de pămînt, inclusiv prin stabilirea condiţiilor tehnice ce urmează a fi respectate de fermieri în procesul lucrărilor agricole, crearea mecanismelor comune de monitorizare a stării terenurilor ş.a. Discuţiile la acest subiect vor continua.

De asemenea, la reuniune a fost abordată problematica documentării populaţiei şi aspectele ce vizează eliberarea locuitorilor regiunii a certificatelor de apatrid. În răspuns la poziţiile exprimate de către reprezentanţii de la Tiraspol, Vicepremierul Carpov a comunicat că în conformitate cu convenţiile internaţionale la care ţara noastră este parte, Republica Moldova s-a angajat să reducă numărul cazurilor de apatridie. A fost menţionat că datorită caracterului complex al problematicii cetăţeniei, soluţionarea dificultăţilor existente ar putea fi facilitată odată cu avansarea negocierilor pe aspecte politice ale conflictului transnistrean. Totodată, oficialul moldovean a atras atenţie asupra faptului că unele decizii şi acţiuni întreprinse de structurile transnistrene sunt menite să creeze condiţii discriminatorii pentru locuitorii regiunii care activează la instituţiile subordonate Republicii Moldova. Subiectele în cauză vor fi abordate de către experţii în problematica documentării la reuniunile Grupului de lucru respectiv.

În cadrul întîlnirii a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea subiectelor cu caracter economic aflate pe agenda negocierilor.