Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rusia și Ucraina au semnat…

Rusia și Ucraina au semnat acordul privind reluarea livrărilor de gaze

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015, informează Mediafax.

images (1)Acordul a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Aleksandr Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, după cinci luni de negocieri.

Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

„Responsabilitatea politică, logica cooperării şi bunul simţ economic au prevalat”, a apreciat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul unei conferinţe de presă. „Este un pas important pentru securitatea noastră energetică”, a dat asigurări el, afirmând că nu există „niciun motiv pentru ca oamenii din Europa să îndure frigul în timpul iernii”.

Oettinger a explicat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până în luna martie. Preţul pentru o mie de metri cubi de gaze este de 385 de dolari. El a precizat că Ucraina este capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.
„UE va ajuta Kievul să-şi achite datoria la gaze”, a afirmat Günther Oettinger. Comisarul european a adăugat că și Naftogaz are venituri proprii şi va putea să achite lunar pentru livrările de gaze.