Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rosling: „Bunica mea căuta prezervative,…

Rosling: „Bunica mea căuta prezervative, chiar dacă erau interzise”

La Stockholm îşi continuă lucrările cea de-a 6-a Conferinţă Parlamentară pentru implementarea programului de acţiuni pentru dezvoltarea populaţiei pe glob. Punctele cheie ale programului sunt drepturile femeilor, planificarea familiei, oportunităţi pentru tineri.

În cadrul uneia dintre sesiuni, vestitul statistician suedez Hans Rosling a prezentat o analiză a creşterii numerice a populaţiei pe glob în ultimele sute de ani, prezentând şi posibile evoluţii ale roslingnumărului de populaţie ăn următoarele decenii şi în următorul centenar.

Prezentând datele întrun mod simplificat, Rosling a declarat: „Suntem 7 miliarde în prezent. Pe continentul asiatic locuiesc 4 miliarde de oameni, pe celelalte continente – câte un miliard. Dacă ratele natalităţii vor evolua în acelaş mod, în anul 2050 în Europa şi America numărul populaţiei va rămâne aproximativ la fel, de câte un milion, în Africa numărul populaţiei se va dubla, iar în Asia vor fi deja 5 miliarde de oameni. În anul 2100 Asia şi Africa vor avea cu câte un milion mai mult, în timp ce continentul european va avea mai puţini locuitori decât în prezent”. El susţine că evoluţia numărului de populaţie depinde mult de planificarea familiei şi de serviciile de sănătate.

Rosling a relevat exemplul bunicii sale, care a căutat să utilizeze ilegal prezervative, căci în acea perioadă prezervativele erau interzise, dar ea nu mai putea naşte mai mulţi copii, în condiţiile în care avea un soţ alcoolic şi confruntau sărăcia. „Acum copiii şi nepoţii mei trăiesc în alte condiţii decât cele în care au trăit bunicii mei. Ei se pot bucura de drepturi şi acces liber la servicii, inlcusiv la cele care ţin de sănătatea reproductivă”, a remarcat Rosling.

Analizând datele cu privire la numărul de populaţie în centenarele trecute, Hans Rosling susţine că pe continentul european nu s-a schimbat prea mult numărul de populaţie, chiar dacă în familie se năşteau în medie câte 6 copii. „Din 6 copii supravieţuiau câte 2 doar, ceilalţi decedau de diverse maladii. Astăzi se nasc câte doi copii per familie şi practic toţi supravieţuiesc şi au o durată mai lungă a vieţii decât străbunicii lor,” a declarat Rosling, explicând că o planificare adecvată a numărului de copii în familie, servicii mai bune, accesul la educaţie şi la sănătate asigură actualilor cetăţeni ai Europei dar şi ai altor continente o viaţă mai bună şi mai lungă.

Participanţii la conferinţă au specificat faptul că cu cât nivelul educaţiei este mai redus, cu cât drepturile femeilor sunt mai ignorate, numărul de copii este mai mare dar ratele de îmbolnăviri şi decese materne şi infantile sunt mai mari. Osotimenin Babatunde, directorul executiv al UNFPA, a reiterat principiul de activitate al Fondului ONU pentru Populaţie care rezidă în asigurarea condiţiilor în care fiecare sarcină este dorită şi fiecare naştere se produce în condiţii sigure. În acest context, UNFPA mizeaza pe acţiunile parlamentrilor din toate statele, care ar putea contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru tineri şi femei pe cale legislativă în fiecare ţară în parte.

„Agenda noastră rămâne la fel de relevantă azi, ca şi cu 20 de ani în urmă, deoarece nu toţi locuitorii planetei au acces liber la servicii ce ţin de sănătatea reproductivă şi planificare a familiei. Planificând noile strategii pentru dezvoltarea populaţiei, trebuie să ţinem cont de actualele provocări”, a declarat dl.Babatunde în cadrul conferinţei.

A.R.

Imagine: Statisticianul Hans Rosling explica curba cresterii populatiei pe glob.

Sursa foto: IPCI