Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   R.Moldova - "o ţară tristă"…

R.Moldova – „o ţară tristă” sau „un spaţiu virgin pentru afaceri”

Adela Cristea, unul dintre oamenii de afaceri care au investit la Chişinău, inventariază avantajele pe care Republica Moldova le prezintă pentru întreprinzătorii români. În urmă cu cinci ani, românca Adela Cristea – partener într-o firmă de consultanţă în afaceri din România, care se ocupă de investiţii în mai multe ţări din Europa de Est – ajungea pentru prima dată în Republica Moldova. Nu cu afaceri, ci ca invitat la o conferinţă, scrie Evenimentul Zilei.A găsit atunci o ţară tristă, cu miliţieni la tot pasul şi cu oameni dezamăgiţi de felul în care îi priveşte România, „ţara mamă”, cum unii încă o mai numeau. Ca afacerist, însă, a dat peste un spaţiu „virgin”, şi s-a decis să pornească o afacere care s-a dovedit profitabilă.

„Evenimentul zilei” continuă astăzi seria de articole despre posibilităţile românilor de a investi în Republica Moldova, în contextul schimbărilor politice din acest an de la Chişinău.

O primă impresie „sumbră”

I-au trebuit doi ani Adelei Cristea, de la prima vizită în Moldova, ca să se hotărască să investească acolo. Primul contact nu a fost unul chiar încurajator, recunoaşte ea. A găsit „o ţară foarte sumbră, cu mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine pe străzi, înarmaţi, ceea ce arăta clar lipsa de democraţie din ţară”. „Sau poate arăta faptul că se mima o pseudodemocraţie”, povesteşte acum femeia de afaceri.

Moldova a suprins-o cu proteste de stradă şi demonstraţii în sprijinul limbii române, un loc în care nu-ţi făcea plăcere nici să ieşi câteva minute pe stradă. Mai pe scurt, a găsit peste Prut „o ţară foarte săracă”. O realitate care pe mulţi afacerişti i-ar speria. Însă dincolo de atmosfera apăsătoare de care s-a izbit, investitorul Adela Cristea a văzut peste Prut un potenţial fantastic pentru noi afaceri.

Nu putea fi chiar greu. În primul rând, dincolo de imaginile „sumbre”, Adela s-a simţit repede ca acasă. „Este foarte ciudat să mergi într-o ţară despre care ştii foarte puţin şi să constaţi că totul în jur este extrem de familiar, că se vorbeşte aceeaşi limbă şi totuşi treci o graniţă şi trebuie să araţi un paşaport la intrare”, povesteşte Adela.

De ce să investeşti

Poate că unii oameni de afaceri ar zâmbi auzind motivele deloc pragmatice care au împins-o, printre altele, pe Adela Cristea să investească în Republica Moldova. Din câte spune, argumentul decisiv ar fi fost întâlnirea cu un grup de basarabeni care doreau cu adevărat schimbarea. În 2006, după un prim business forum organizat la Chişinău, a vrut, cum era şi normal, să-l plătească pe translator. Băiatul, un student basarabean, a refuzat. Au mărit suma. El a spus că nu banii erau problema.

„Trebuie să facem şi noi ce putem ca să ajutăm ţara asta”, a răspuns basarabeanul, lăsându-i uimiţi pe toţi. L-au convins greu că aşa e normal: să fii plătit pentru munca prestată. „Însă ei încercau să-şi întoarcă ţara cu faţa spre Europa, spre lumea liberă în general, şi am făcut primul pas mai mult din prietenie şi pentru a încerca să-i sprijin în aceste demersuri”, spune Adela Cristea.

Avantaje şi dezavantaje

După ce a pus pe picioare biroul de la Chişinău, Adela Cristea a început să înţeleagă, dincolo de prietenie, „la rece” mediul de afaceri basaraben. A putut să vadă o economie mult rămasă în urmă, un sistem mai birocratic, o piaţă mult mai mică, dar în acelaşi timp o ţară cu multe de oferit. „Există acolo o polarizare foarte clară a mediului de afaceri între investiţiile locale şi cele străine, mult mai vizibilă decât în alte ţări. Din acest punct de vedere aş putea spune că există două medii de afaceri locale: cel al multinaţionalelor prezente în Moldova şi cel al companiilor locale. Interrelaţionarea dintre ele este extrem de scăzută, iar culturile organizaţionale sunt complet diferite”, spune femeia de afaceri.

Corupţie? Spune că nu a păţit-o personal – „eu sunt convinsă că există în Moldova foarte multă corupţie, dar la niveluri mult mai înalte şi în anumite domenii specifice”. Birocraţia în schimb „te omoară”. Anii petrecuţi acolo au arătat că uneori pare a fi un „model cultural” să complici până şi lucrurile extrem de simple. Şi apoi au venit protestele din primăvară… Dincolo de schimbarea puterii aşteptată de mulţi, unii investitori au fost descurajaţi. Adela Cristea spune că, „pe termen scurt, s-a pierdut foarte mult”. Mai ales cu vizele, care abia recent au fost ridicate. „Procedura în sine o făcea mai greu de obţinut decât o viză de Anglia”, spune Adela. Acum aşteaptă, ca şi alţi români, să vadă dacă noul guvern va reuşi să se menţină proeuropean: „Atunci se vor deschide multe oportunităţi investiţionale”, spune ea.

evz.ro