Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   R.Moldova, pe locul 6 în…

R.Moldova, pe locul 6 în topul țărilor cu persoane care trăiesc în condiții de sclavie modernă

R.Moldova ocupă locul 6 în clasamentul țărilor cu numărul de persoane care trăiesc în condiții de sclavie modernă. Potrivit unui raport publicat pe globalslaveryindex.org, privind sclavia în lumea modernă, în R.Moldova locuiesc aproximativ 35.000 de sclavi, fapt care a clasat țara pe al șaselea loc în indicele global – mai presus de toate celelalte foste republici ale Uniunii Sovietice.

Potrivit indicilor acestui raport, prevalența de sclavie modernă la 1000 de persoane este mai mare în următoarele state: Mauritania; Haiti; Pakistan; India; Nepal; Moldova; Benin; Con d’ Ivoire; Gambia; Gabon.
Cu toate acestea, atunci când sunt luate în considerare termenii absoluți, țările cu cel mai mare număr de oameni sclavi sunt în: India; China; Pakistan; Nigeria; Ethiopia; Rusia; Thailanda; Republica democratică Congo; Myanmar; Bangladesh.

Potrivit autorilor, în lumea contemporană sclavia poate lua numeroase forme, de la muncă forțată și căsătoria forțată până la traficul de ființe umane și toate acestea se caracterizează prin tratamentul față de de ființele umane, ca proprietate, pe care o poți cumpăra, vinde, schimba, sau chiar omorâ.

Clasamentul mondial a fost întocmit de către Walk Foundation, organizație australiană de drepturile omului care a lucrat în colaborare cu organizațiile internaționale pentru drepturile omului, instituții de cercetare și oameni de știință.

Conform estimărilor Organizației Internaționale a Muncii, numărul persoanelor care sunt supuse la muncă forțată ajunge până la aproximativ 21 de milioane.