Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Putin a îngropat Uniunea Vamală,…

Putin a îngropat Uniunea Vamală, dar îi cheamă pe moldoveni să intre în ea

Uniunea Vamală (UV) în care oficialii de la Moscova insistă să se integreze şi R. Moldova, iar mai multe forţe politice de la Chişinău militează activ, în această campanie electorală, în favoarea accederii în ea, nu mai există. UV s-a transformat în predecesoarea sa, Comunitatea Statelor Independente (CSI), un proiect nefuncţíonal în care participanţii nu respectă înţelegerile făcute tot de ei.

Astfel a catalogat presa rusă decizia Moscovei de a înăspri, de la începutul acestei săptămâni, controlul vamal al mărfurilor beloruse. Roselhoznadzor a anunţat că instalează la fontiera Rusiei cu Belarus un control dublu. Această decizie e un indiciu că Rusia a încălcat legislaţia şi înţelegerile din UV. Moscova a recurs la astfel de masuri dupa ce, în mai multe rânduri, oficialii săi au învinuit Minskul că introduce în Rusia produsele ţărilor care cad sub embargoul rus. Potrivit versiunii ruse a portalului de ştiri BBC, astfel de produse interzise, dar importate prin Belarus şi Kazahstan, ar depăşi cota de 20 % din totalul mărfurilor importate din Belarus. În acest mod, Kremlinul şi-a pierdut şi ultimii aliaţi, Belarusul şi Kazahstanul. Politicianul rus, Boris Nemţov, opozant al Kremlinului, fost guvernator şi ministru, l-a învinuit pe preşedintele Putin că, prin aceste acțiuni, a distrus proiectului UV, construcţie care şi aşa era edificată anevoios. Conform înţelegerilor din cadrul UV, înainte de a introduce sancţiunile împotriva europenilor, Putin era obligat să-l consulte pe Lukaşenko şi pe Nazarbaev. El nu a facut-o, iar Belarus şi Kazahstan nu au introdus sancţiunile şi nici nu planifică astfel de acţiuni”, susține Nemțov, potrivit căruia Putin este cel care a ingropat UV, deoarece ar fi scuipat pe regulile acestei organizaţii.
Rusia a introdus embargoul asupra produselor din UE, SUA, Norvegia şi Australia în luna august, curent, ca răspuns la sancţiunile ţărilor occidentale privind politica Kremlinului din Ucraina. De asemenea, Moscova a interzis accesul pe piaţă la un şir de produse moldoveneşti.