Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   PROMO-LEX: Înrolarea în structurile paramilitare…

PROMO-LEX: Înrolarea în structurile paramilitare poate fi considerată privare ilegală de libertate

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernelor R. Moldova și Rusiei cauza Ivan Samatov, inițiată în temeiul cererii nr. 8064/11.

În  2005, tânărul Ivan Samatov a fost înrolat forțat în „armata” din regiunea transnistreană, unde a fost supus tratamentelor inumane și degradante și obligat să efectueze diverse munci în favoarea ofițerilor. Din cauza maltratărilor continue Ivan a părăsit unitatea militară. Ulterior acesta a fost reținut de miliție și readus în aceeași unitate militară, unde maltratările au continuat. Pentru “dezertare”, reclamantul a fost condamnat la 5 ani detenție.

În plângerea înaintă Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamantul s-a plâns pe violarea art.3, 5 alin.1 și 13,  din Convenție.  În fața Înaltei Curți reclamantul este reprezentat de către avocații Asociației Promo-LEX. Informațiile referitoare la această cauză pot fi accesate pe site-ul Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Anual sute de tineri, cetățeni ai R.Moldova, domiciliați în localitățile din estul țării sunt citați pentru înrolare în structurile paramilitare ilegale. Aceștia sunt obligați să execute serviciul militar și să depună jurământ unei entități secesioniste.