Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Procedură disciplinară în privința judecătorului…

Procedură disciplinară în privința judecătorului CSJ, Ion Druță, după ce magistratul a participat la examinarea unei cauze de două ori, în două instanțe diferite

La 23 decembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a pornit procedura disciplinară împotriva judecătorului Curții Supreme de Justiție Ion Druță. Acesta este acuzat de faptul că, contrar legii, a participat de două ori la judecarea aceleiași cauze, o dată în calitate de judecător al Judecătoriei Botanica municipiul Chișinău și a doua oară, după promovare, în calitate de Judecător al Curții Supreme de Justiție.

ion drutaÎn pofida faptului că pornirea procedurii disciplinare a fost solicitată de Ministerul Finanțelor cu câteva luni în urmă, procedura disciplinară a fost pornită abia în decembrie 2014. Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii s-a arătat indignat de această tergiversare.

Cauza viza un litigiu dintre un avocat moldovean și o companie străină privind încasarea unei datorii. Judecătorul Druță a dat câștig de cauză avocatului în prima instanță. În ultima instanță, la Curtea Supremă de Justiție, cu votul a trei din cei cinci judecători (votul judecătorului Druță fiind decisiv) a dispus încasarea sumei datorate de compania străină (4,363,741 lei) din contul bugetului de stat

La 10 decembrie 2014, Curtea Supremă de Justiție, la solicitarea Ministerului Finanțelor, a casat hotărârea sa din 19 februarie 2014, pe motiv că judecătorul Druță a participat de două ori la judecarea cauzei.

Reamintim că la 29 ianuarie 2014 un complet al Curții Supreme de Justiție din care făcea parte judecătorul Druță a dat câștig de cauză aceluiași avocat într-o cauză similară, dispunând încasarea de la bugetul de stat a sumei de 776,046 lei. Ion Druță a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție în septembrie 2013.