Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Polonezii „mănâncă mere împotriva lui…

Polonezii „mănâncă mere împotriva lui Putin”

O campanie lansată pe Twitter – „Mâncaţi mere împotriva lui Putin” – îi îndeamnă pe polonezi să răspundă cu umor embargoului rus asupra fructelor şi legumelor din ţara lor, anunţat de Moscova în replică la noile sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

BtzMkO-IAAAylgbCampania, susţinută de numeroşi jurnalişti, politicieni şi personalităţi din această ţară, este în primul rând destinată sprijinirii agricultorilor polonezi, victime ale embargoului, în condiţiile în care Polonia este primul exportator mondial de mere.

Pe contul de Twitter # jedzjablka („Mâncaţi mere”), zeci de persoane şi-au publicat fotografiile în care sunt surprinse având în mână mere sau cidru, o băutură obţinută prin fermentarea fructelor. Alte persoane propun meniuri pe bază de mere şi pledează în favoarea unui „patriotism al fructelor”.
„Alăturaţi-vă campaniei pentru a arăta că nu ne pasă de embargoul rus”, afirmă, într-un mesaj pe Twitter, Stanislaw Koziej, consilier pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Bronislaw Komorowski.
Potrivit Ministerului Agriculturii de la Varşovia, aproape 7% din exporturile agroalimentare poloneze ajung pe piaţa din Rusia, care, de asemenea, cumpără anual un milion de tone de mere.

Serviciul federal rus pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară a anunţat, miercuri, că, începând din 1 august, va interzice importurile de fructe şi legume din Polonia. Decizia, motivată prin „încălcări repetate” ale reglementărilor în certificatele şi procedurile de carantină, este considerată de majoritatea experţilor drept o măsură de retorsiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost acuzat în mai multe rânduri că foloseşte „arma comercială” ca instrument de presiuni diplomatice asupra ţărilor din regiune care critică politica Moscovei.

De altfel, Rusia a folosit această „armă” în ultimele două luni împotriva Ucrainei şi R. Moldova, în urma semnării de cele două foste republici sovietice a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Sursa: Mediafax