Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un nou deputat în Parlamentul…

Un nou deputat în Parlamentul R. Moldova. CC a validat mandatul parlamentarului

Foto: Facebook/Andrian Lebedinschi

Curtea Constituțională a validat mandatul unui nou deputat în Parlamentul R. Moldova, joi, 4 noiembrie. Adrian Lebedinschi, următorul de pe lista candidaților la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care nu a obținut mandat de parlamentari, în urma alegerilor din 11 iulie va ocupa această funcție după ce socialistul Igor Dodon a renunțat la mandat.

”Curtea Constituțională hotărăște se declară în calitate de deputat în Parlamentul R. Moldova cu validarea mandatului domnul Adrian Lebedischi pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Prezenta hotărâre este definitivă”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Adrian Lebedinschi este de profesie jurist. Din octombrie 2015 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018), în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În 2019, Adrian Lebedinschi a fost ales deputat pe listele PSRM. Atunci, acesta a ocupat funcția de președinte a Comisiei „Cultură, educație, cercetare, tineret, sport si mass-media”.

Începând cu 2009 Lebedinschi activează ca avocat, iar anterior a fost anchetator și comisar adjunct la mai multe comisariate de poliție din Chișinău.

Adrian Lebedinschi a declarat în ultimii doi ani, 2019 – 2020, salariu și indemnizații de 402 513 de lei, primiți de la secretariatul Parlamentului. În declarația de avere, Adrian Lebedinschi indică că a obținut 1,4 milioane lei sub formă de moștenire. Lebedinschi deține un autoturism Lexus ES300H fabricat în 2019 și cumpărat în 2020 cu 20 000 de euro.

În urma alegerilor parlamentare din 11 iulie curent, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) – 32 de mandate, iar Partidul Politic „ȘOR” – 6 mandate.

În 2020, ZdG a scris că Veronica Lebedinschi, soția ex-deputatului Adrian Lebedinschi a fost numită în funcția de director al Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare.

Familia Lebedinschi este cunoscută drept una influentă în cercurile puterii de la Chișinău. Fratele lui Adrian Lebedinschi, Maxim Lebedinschi este ex-secretar al CEC, fiind de-a lungul anilor unul dintre consilierii președintelui Igor Dodon. Al treilea frate, Cornel Lebedinschi a fost promovat în 2020 în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne.

În aprilie 2021, secretarul de stat al Ministerului de Interne Cornel Lebedinschi, fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi, este propus de PSRM la funcția de director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pe o perioadă de cinci ani. Detalii aici.