Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy a…

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy a discutat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu despre securitatea energetică: părțile au convenit să organizeze consultări în viitorul apropiat

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy a avut o discuție telefonică cu președinta R. Moldova, Maia Sandu principalul subiect fiind securitatea energetică, se arată într-un comunicat al Oficiului președintelui Ucrainei.

Potrivit sursei citate, Maia Sandu i-a mulțumit lui Volodymyr Zelenskyy pentru asistența promptă în perioada crizei energetice din R. Moldova, în special pentru furnizarea de către Ucraina a gazelor naturale și energiei electrice.

Liderii ambelor state au discutat posibile direcții pentru continuarea cooperării bilaterale cu scopul de a preveni situațiile de criză în sectorul energetic.

Președintele Ucrainei a remarcat disponibilitatea statului ucrainean de a continua să acorde asistență R. Moldova în materie de aprovizionare cu resurse energetice. Astfel, părțile au convenit să organizeze în viitorul apropiat, în Ucraina, consultări la nivelul miniștrilor energiei din cele două țări.

De asemenea, șefii de stat au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate, în special cu privire la progresul în implementarea proiectului de construire a unui pod peste Nistru.

Totodată, Volodymyr Zelenskyy a discutat cu Maia Sandu despre interacțiunea în domeniul integrării europene, menționând necesitatea asigurării unui summit productiv al inițiativei Parteneriatului Estic care va avea loc în decembrie curent.

În cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa.