Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Parlamentului către noul președinte…

Președintele Parlamentului către noul președinte al Adunării Populare a UTA Găgăuzia: „Avem nevoie de un dialog deschis pentru ca împreună să elaborăm proiecte concrete pentru cetățenii noștri”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut luni, 14 februarie curent, o discuție telefonică cu noul președintele al Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Dmitri Constantinov.

Șeful Legislativului i-a urat lui Dmitri Constantinov succes în noua sa funcție.

Oficialii au convenit asupra reluării discuțiilor în Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia.

„Noi avem nevoie de un dialog deschis, pragmatic, pentru ca împreună să elaborăm proiecte concrete pentru cetățenii noștri”, a conchis Igor Grosu.

Omul de afaceri Dmitri Konstantinov a fost ales vineri, 4 februarie, președinte al Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Candidatura lui Konstantinov a fost susținută de 18 deputați, scrie gagauzinfo.md.

Conform sursei citate, doar candidatura lui Dmitri Konstantinov a figurat în buletinul de vot.

Acesta a fost ales din a 15-a încercare, tentativele anterioare fiind anulate din cauza voturilor insuficiente.

Pe 3 octombrie 2021, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă cu statut special din componența R. Moldova, s-au desfășurat alegeri în Adunarea Populară, după ce la 19 septembrie au fost aleși doar 18 din cei 35 de deputați ai organului legislativ al autonomiei. În 11 circumscripții uninominale a fost organizat turul doi al alegerilor, după ce în primul tur niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor. 

DETALII AICI: Rezultatele preliminare ale scrutinului din UTA Găgăuzia. Lista deputaților aleși din 17 circumscripții