Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu a promulgat…

Președinta Maia Sandu a promulgat modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2021

Foto: presedintie.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a promulgat Legea privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost modificată joi, 25 noiembrie. Proiectul de lege a fost votat de către deputați, în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Proiectul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 767,8 milioane de lei, a cheltuielilor cu 421,7 milioane de lei, iar deficitul bugetar se diminuează cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.  

Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat au inclus mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom” cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a menționat în plenul Parlamentului că această modificare urmărește evitarea deconectării de la sursa de aprovizionare a R. Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului și menținerea securității energetice a țării.

Modificările la bugetul de stat pentru anul 2021 au fost propuse pentru a depăși consecințele situației excepționale create în sectorul energetic, în contextul declarării stării de urgență și asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.