Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legislativul anunță că subiectul ce…

Legislativul anunță că subiectul ce ține de problema transnistreană și sistemul energetic va fi discutat în cadrul Adunării Parlamentare a R. Moldova și Poloniei

Reprezentanții Parlamentului au emis luni, 6 decembrie, o notă prin care anunță că, în perioada 5 – 8 decembrie, delegația Parlamentului R. Moldova participă la cea de-a VII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a R. Moldova și a Republicii Polone. În cadrul evenimentului, deputații vor discuta pe marginea subiectului ce ține de problema transnistreană și vor aborda problemele sistemului energetic moldovenesc și diversificarea surselor materiilor prime strategice pentru R. Moldova.

Republica Moldova este reprezentată de vicepreședintele Parlamentului, Copreședinte a Adunării, Mihail Popșoi. La reuniune participă și membrii delegației la AP a Moldovei și Poloniei, Larisa Voloh, președintele Comisiei administrație publică; Alexandr Trubca, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară; Radu Mudreac, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară; Valentina Manic, secretarul Comisiei economie, buget și finanțe; Vitalie Jacot, membrul Comisiei administrație publică; Sergiu Lazarencu, membrul Comisiei economie, buget și finanțe.

Evenimentul va debuta cu un discurs din partea vicemareșalului Seimului Republicii Polone, Copreședintele delegației polone la AP a Moldovei și Poloniei, Ryszard Terlecki. Participanții vor fi salutați și de Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova,  precum și Igor Bodiu, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Polonă.  

Copreședintele Adunării din partea Moldovei, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi urmează să aibă o prezentare pe marginea subiectului ce ține de Problema transnistreană – scenarii posibile, sugestii ale părții moldovenești în contextul președinției polone a OSCE în 2022. Totodată, membrul delegației Poloniei, Anna Kwiecień va susține un discurs în acest sens.

Agenda discuțiilor include și dezbateri cu referire la aspectele legislative și aplicative privind reforma administrativă și dezvoltarea regională. Urmează o prezentare din partea delegației Moldovei de către Larisa Voloh și Vitalie Jacot, membrii delegației, dar și din partea Poloniei de către Tomasz Kostuś, membrul delegației.

Pe ordinea de zi au fost incluse și problemele sistemului energetic moldovenesc și diversificarea surselor materiilor prime strategice pentru Republica Moldova. La acest subiect se vor expune din partea Republicii Moldova, deputatul  Sergiu Lazarencu și din partea Republicii Polone, Marek Pęk.

Un alt subiect important se referă la sprijinul oferit de polonezi pentru Republica Moldova, dar și alte chestiuni de actualitate. De asemenea, va fi aprobată data și locul desfășurării următoarei sesiuni.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, care se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Polonă şi Republica Moldova.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011.