Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Acordul de parteneriat strategic,…

DOC Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aprobat de Parlament

Parlamentul a aprobat joi, 28 octombrie, în prima lectură, ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Potrivit documentului, prin acest tratat se urmărește „promovarea bunelor relații de cooperare dintre R. Moldova și Marea Britanie și dorința ambelor state de a asigura continuitatea dialogului în perioada post-Brexit”.

Unele prevederi ale acordului:

  • Menținerea în relații bilaterale după Brexit a regimului de comerț liber, instituit prin Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), și valorificarea potențialului cooperării comercial-economice și a oportunităților de piață, respectând drepturile și obligațiilor părților.
  • Conservarea, protejarea, îmbunătățirea și reabilitarea calității mediului, precum și utilizarea durabilă a resurselor naturale.
Proiectul de lege a fost susținut de 56 de parlamentari.

„Asupra acestui document au negociat guverne consecutive. De pe data de 1 ianuarie 2021, acest acord bilateral este pus în aplicare provizoriu atât de R. Moldova, cât și de Marea Britanie. Necesitatea tratatului decurge din ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Și pentru R. Moldova a constituit o necesitate de a reda un comerț liber antreprenorilor din R. Moldova, dar și o oportunitate pentru a negocia un acord complex bilateral cu Regatul Unit al Marii Britanii, lucru care s-a întâmplat… Documentul urmărește conceptul Acordului de asociere și recunoaște parcursul european al R. Moldova”, a declarat Eugeniu Revenco, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat la Chișinău, pe 24 decembrie 2020, în cadrul unei ceremonii formale de semnale, de către persoanele desemnate ale ambelor părți.