Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Polița de asigurare „a fi…

Polița de asigurare „a fi sau nu a fi” obligatorie?

Polița de asigurare este obligatorie și trebuie să fie procurată de fiecare cetățean al R. Moldova, indiferent dacă este student, șomer sau angajat în câmpul muncii. Lipsa acesteia este considerată o contravenție administrativă.

_A125988Potrivit celor de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), persoanele care nu achită prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt sancţionate cu amendă de la 25 la 55 de unităţi convenţionale (ce constituie 500-1.100 de lei). Neachitarea în termen a acestor prime atrage după sine calcularea unei majorări în proporţie de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.

Sondajele indică nemulțumirea cetățenilor
Anul acesta poliţa medicală costă cu 740 de lei mai mult decât anul trecut, preţul ei ajungând la 4.056 de lei. Prețul poliței sporește și numărul persoanelor nemulţumite de serviciile incluse în poliţa medicală. Potrivit datelor Barometrului de Opinie Publică din aprilie curent, doi din trei moldoveni sunt de părere că poliţa medicală nu îşi justifică preţul. Astfel, în doar un an, numărul nemulţumiţilor a crescut cu 10%, ajungând la aproape 70% dintre cetăţeni. Mai mult, acelaşi sondaj arată că 43% dintre moldoveni nu beneficiază de servicii gratuite în baza asigurării medicale. Numărul celor care au confirmat că într-adevăr au beneficiat de reduceri sau servicii gratuite atunci când au mers la spital este de 10 ori mai mic, adică doar 5%. Totodată, respondenții recunosc că în ultimele șase luni au dat mită medicilor, pentru consultații medicale și pentru a fi tratați mai bine.

„Poliță mi-aș cumpăra, dar dacă bani nu am…”
Chiar dacă polița de asigurare este obligatorie, nu toți își permit să o procure din lipsă de bani.

Acesta este și cazul lui Igor Pascal, în vârstă 24 de ani, care nu este angajat în câmpul muncii și nu are o poliță de asigurare medicală. „Poliță mi-aș cumpăra, dar dacă bani nu am…”, suspină tânărul. „Eu nu pot să-mi procur polița de asigurare în ficare an. Nu am un serviciu stabil și nici venituri mari. Apoi, nu sunt din Chișinău și trebuie să-mi plătesc chiria. Și de ce trebuie să plătesc pentru niște servicii de care nici nu am nevoie?” se întreabă Igor.

Lora Obreja, casnică, spune că nu a avut și nici nu are nevoie de asigurare. „Dacă am nevoie de consultanță medicală, mă duc la un centru medical privat și achit pe loc toate analizele pe care le fac. Aceasta mă ajută să nu depind de nimic și nu sunt nevoită să accept toate condițiile insuportabile din spitalele de stat”.

Însă, pe lângă cei nemulțumiți de polița de asigurare obligatorie, am găsit și unii care zic că nu le pare rău de banii pe care i-au dat pentru poliță. Nelea Stăvilă, pensionară, zice că polița de asigurare chiar i-a fost de folos. „În urmă cu o lună, am avut nevoie de o intervenție chirurgicală, dar termenul poliței îmi expirase, de aceea mi-am cumpărat alta și am beneficiat de operație gratuită”, ne povestește pensionara.

„Dacă ești cetățeanca R. Moldova, plătește datoriile la compania de asigurări”
Dar ce se întâmplă cu cei care lucrează peste hotare și vin doar o dată la doi-trei ani, ca să-și viziteze familia, prietenii?

Elena Cordun a înțeles ce înseamnă să nu ai poliță de asigurare la tine în țară. Și anume, te trezești că ai datorii la stat pe care trebuie să le plătești, pentru că, în caz contrar, nu mai poți să-ți perfecționezi documentele de care ai nevoie.

În urmă cu cinci ani, Elena împreună cu soțul ei au plecat în Republica Dominicană. Acolo a născut o fetiță. Recent, au revenit pentru câteva săptămâni în R. Moldova. Au dat documentele ca să-și facă pașapoarte biometrice. În ziua în care Elena s-a dus să-și ridice pașaportul a aflat că are o datorie de 9 mii de lei la compania de asigurări. Din cauza datoriilor nu i-a fost eliberat documentul. Reprezentanții companiei de asigurări i-au explicat că, de fapt, suma era mai mică, doar că timp de trei ani aceasta a crescut din cauza penalizărilor.

Gheorghe Cordun, socrul Elenei Cordun, spune că nora lui a fost impusă să plătească pentru niște servicii iluzorii, de care nu a beneficiat. „În R. Moldova ea a activat la secția de pașapoarte din Ustia, apoi la spitalul de urgență la statistică, până nu a plecat. Iar eu știu că, odată ce ai plecat din țară și nu ți-ai prelungit polița de asigurare ea se anulează, dar ei au făcut altceva, au judecat-o în lipsa ei”, spune indignat Gheorghe Cordun. Potrivit lui, cei de la judecată au trimis o citație. Mama Elenei s-a prezentat la judecată și a încercat să le explice judecătorilor că fiica ei nu poate să fie prezentă, deoarece tocmai născuse și nu putea să vină în țară cu un copil atât de mic. „Dar cei de la judecată nici nu au vrut s-o asculte și repetau că ea e cetățeancă a R. Moldova și de aceea trebuie să plătească datoriile la compania de asigurări”, zice Gheorghe Cordun.

Reprezentanții CNAM susțin că în cazul prezenţei datoriilor la fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, Compania Naţională de Asigurări în Medicină este în drept să se adreseze în instanţa de judecată pentru recunoaşterea datoriilor. Ordonanţa judecătorească se pronunţă de judecător după examinarea pricinii în fond, fără citarea părţilor pentru explicaţii, fără dezbateri judiciare şi fără întocmire de proces-verbal, iar în cazul în care persoana renunță să achite datoriile, atunci i se intrzice perfectarea actelor.

Elena Cordun a fost nevoită să achite aceste datorii, pentru că tocmai încheiase un contract de muncă pentru patru ani în Republica Dominicană și trebuia să se prezinte la serviciu. „Ca să te judeci în R. Moldova ai nevoie de cel puțin un an de zile, dar eu nu pot să-mi permit aceasta”, spune ea.

Potrivit Programului Unic de servicii medicale, deținătorul poliței beneficiază de asistență medicală urgentă, asistență medicală primară (care include: activităţi de profilaxie, de consultanţă, cu scop curativ şi de suport, orientate spre satisfacerea necesităţilor de sănătate ale persoanelor înregistrate la medicul de familie), asistență medicală stomatologică (care include: consultaţia profilactică tuturor persoanelor asigurate cu examinarea cavităţii bucale şi recomandări privind igiena şi profilaxia bolilor cavităţii bucale; consultaţia profilactică copiilor în vârstă de până la 18 ani şi gravidelor), unele servicii gratuite din partea medicilor de familie, precum și în cazul spitalizării. La fel, beneficiază de unele medicamente, eliberate gratuit.

Autor: Tatiana Beghiu