Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Președinția ucraineană despre vizita lui…

Președinția ucraineană despre vizita lui Poroșenko la Chișinău

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a spus joi, la Chişinău, că face „totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina”, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică și citat de mediafax.ro.

Poroşenko a spus  că „este conştient de circumstanţele conflictului transnistrean” şi „face totul pentru a împiedica un astfel de scenariu în Ucraina”, citat de preşedinţie într-un comunicat.

La Chișinău președintele Ucrainei a vorbit despre situaţia din estul Ucrainei, o zonă în care separatişti proruşi deţin controlul asupra unei părţi a regiunilor Doneţk şi Lugansk, dar şi despre cooperarea dintre cele două foste republici sovietice şi alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din R. Moldova.

„Ei au acordat o atenţie specială soluţionării situaţiei din estul Ucrainei”, se arată în comunicat. Corman a subliniat că Chişinăul susţine „ferm” suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, îndemnând la „soluţionarea paşnică a situaţiei din estul” ţării, iar Poroşenko a insistat asupra rolului important al cooperării interparlamentare în vederea consolidării relaţiilor ucraineano-moldovene şi a sugerat iniţierea unor contacte la nivelul grupurilor de preietenie din cadrul celor două legislative.

Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), mai ales în ceea ce priveşte armonizarea cadrelor legislative ale celor două ţări cu cerinţele UE, a fost alt subiect abordat în cursul reuniunii, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat totodată încrederea în succesul alegerilor parlamentare care au loc pestezece zile, declarându-se „sigur că vor confirma opţiunea europeană a poporului moldovean”. El a amintit că 80% dintre ucraineni au susţinut forţele politice proeuropene în alegerile de la 26 octombrie.