Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Pacienții Spitalului Clinic de Psihiatrie…

Pacienții Spitalului Clinic de Psihiatrie – ținuți sub cheie, privați de plimbări și de asistență la igiena personală

Pacienții din Spitalul Clinic de Psihiatrie or. Codru continuă să sufere de discriminare, deoarece li se refuză acomodarea rezonabilă necesară dizabilității lor.

Spitalul Clinic de Psihiatrie or. Codru, avînd susținerea Ministerului Sănătății, refuză implementarea unui șir de RECOMANDĂRI propuse de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminarii și asigurarea egalității (în continuare – Consiliul) în scopul realizării acomodării rezonabile a pacienților internați la tratament în staționar.
Consiliul reamintește că prin Decizia sa din 11-04-2014 pe cauza nr. 047/14, RECOMANDĂ Spitalului Clinic de Psihiatrie or. Codru ca pacienții să nu fie ținuți sub cheie, să li se asigure plimbări la aer liber și asistență la igiena personală, precum și să realizeze alte ajustări la serviciul de sănătate mintală pentru a exclude orice bariere pentru pacienții cu dizabilități.
În cadrul ședinței de judecată din 02.10.2014, reprezentantul Ministerului Sănătății a argumentat că „decizia Consiliului pe cauza nr.047/14, afectează drepturile și libertățile Ministerului Sănătății în calitate de fondator a spitalului”, fără să precizeze care anume drepturi, cerând anularea deciziei menționate anterior.
Consiliul regretă atitudinea Ministerului Sănătății și a Spitalului Clinic de Psihiatrie or. Codru, care cheltuie banii publici pentru a contesta deciziile Consiliului, în loc să-i folosească pentru implementarea recomandărilor acestuia. Reamintim că obligația de a realiza acomodarea rezonabilă a persoanelor cu dizabilități revine Ministerului Sănătății și Spitalului Clinic de Psihiatrie or. Codru, cel puțin din ziua ratificării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptarea Legii nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și a Legii nr. 121 privind asigurarea egalității.