Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Octogenarii - mai multi ca…

Octogenarii – mai multi ca niciodata

În fiecare an, la 7 aprilie, celebrăm Ziua Mondială a Sănătăţii pentru a marca aniversarea fondării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1948. Tema din acest an, „O sănătate bună prelungește viață oamenilor”, are un mesaj important: promovarea stării bune de sănătate pe tot parcursul vieţii unui om îmbunătățește șansele acestuia de a rămâne sănătos şi productiv la o vîrstă mai înaintată a vieții sale.

 La mijlocul secolului trecut, în lume erau doar 14 milioane de oameni cu vârsta de 80 de ani sau mai mult. Până în 2050, vom avea aproape 400 de milioane de persoane de această vârstă, dintre care doar în China vor locui 100 milioane. În curând, pentru prima dată în istorie, lumea va avea mai mulţi adulţi cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, decât copii sub cinci ani.

Această schimbare enormă în vârstă populaţiei lumii este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială. În primul rând, datorită succeselor la nivel mondial în domeniul sănătăţii publice de îmbunătăţire a supravieţuirii copiilor şi sănătății adulţilor, oamenii trăiesc mai mult în mai multe părţi ale lumii. Multe dintre ţările cu venituri mari se confruntă deja cu îmbătrânirea rapidă a populaţiei. În următoarele decenii, ţările cu venituri medii şi mici se vor confrunta cu creșteri la fel de dramatice.

Longevitatea sporită este un motiv de bucurie şi un scop spre care aspirăm cu toţii. Persoanele mai în vârstă aduc multe contribuţii valoroase societății – în calitate de membri de familie, participanţi activi în forţa de muncă şi ca voluntari în cadrul comunităţilor. Înţelepciunea pe care au câştigat-o pe tot parcursul vieţii lor îi fac o resursă unică pentru societate.

Însă oamenii mai în vârstă înseamnă, de asemenea, o creştere a cererii pentru sistemele de îngrijire a sănătăţii şi de asigurare socială. Bolile netransmisibile reprezintă în prezent o ameninţare de sănătate tot mai mare pentru persoanele în vârstă din toate ţările. Bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt cei mai mari ucigași, problemele de vedere şi demenţa sunt cele mai mari cauze ale dizabilității. În ţările cu venituri mici, incidenţa acestor boli în rândul persoanelor în vârstă este de la două până la trei ori mai mare decât în ​​ţările cu venituri mari. Această povară este suportată nu doar de către persoanele în vârstă, ci și de către familiile lor şi de societate ca un tot întreg.

Multe ţări cu venituri mici şi medii nu au nici infrastructura, nici resursele necesare pentru a face faţă nevoilor existente, nemaivorbind de cerinţele mult mai mari ce ne așteaptă în viitor. Vestea bună este că există multe soluţii practice şi accesibile pe care guvernele le pot pune în acțiune pentru a ajuta cetăţenii lor în vârstă de a duce o viaţă sănătoasă şi activă. În plus, ţările care investesc în procesul sănătos de îmbătrânire pot aştepta un randament social şi economic semnificativ pentru întreaga comunitate.

În această Zi Mondială a Sănătăţii, invit guvernele, societatea civilă şi sectorul privat să atragă atenţia şi resursele pentru a asigura că oamenii de pretutindeni au şansa de a înainta în vârstă într-o stare bună de sănătate.

Mai multe despre Ziua Mondiala a Sanatatii pe pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii: http://www.euro.who.int/en/who-we-are/whd/world-health-day-2012