Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Numele judecătorului demis după ce…

Numele judecătorului demis după ce a fost condamnat la amendă

Consiliul Superior al Magistraturii l-a eliberat astăzi din funcţie pe magistratul Judecătoriei Hînceşti, care acum doi ani, fiind transferat temporar la Judecătoria Buiucani, a examinat un dosar, fără a fi prezent la şedinţa de judecată. Judecătorul a fost eliberat ca urmare a condamnării acestuia de către Curtea Supremă de Justiţie pentru pronunţarea unei sentinţe contrare legii, anunță Procuratura Generală.
balabanÎn cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, inculpatul a semnat procesul-verbal al şedinţei de judecată, datat cu 20 martie 2012, care, de facto nu a avut loc, deoarece, în acel moment, magistratul se afla la Consiliul Superior al Magistarturii. Documentul conţinea date neveridice privind prezenţa participanţilor la şedinţa de judecată, inclusiv a judecătorului şi contravenientului, ora începerii şedinţei de judecată, cît şi expunerea părţilor. La demersul Procurorului General judecătorul a fost suspendat provizoriu din funcţie.

Amintim că, pe 12 iulie 2013, Judecătoria Buiucani l-a recunoscut pe respectivul magistrat culpabil de comiterea infracţiunii „pronunţarea unei hotărîri contrare legii” din Codul penal, fiind condamnat la amendă penală în mărime de 400 unităţi convenţionale (8 mii de lei), cu privarea de dreptul de ocupa funcţii în sistemul judiciar şi organele de drept pe un termen de 5 ani. Deşi procurorii au reţinut în acţiunile magistratului elementele constitutive a două infracţiuni, inclusiv şi celei de „depăşire a atribuţiilor de serviciu” din Codul penal, Judecătoria Buiucani l-a achitat pe acest capăt de acuzare.

Procurorii au contestat, sub aspectul ilegalităţii şi netemeiniciei sentinţa Judecătoriei Buiucani, solicitînd pronunţarea unei noi hotărîri, prin care inculpatul să fie recunoscut culpabil şi condamnat pe ambele capete de învinuire.

Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 17 mai curent, apelul procurorului a fost respins ca nefondat.

Procuratura iarăşi a contestat hotărîrile judiciare, iar recent, Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie a dispus menţinerea sentinţei Judecătoriei Buiucani din 12.07.2013.

În temeiul hotărîrilor irevocabile de condamnare, în şedinţa de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul a fost eliberat din funcţie.

ZdG precizează că judecătorul demis este Sergiu Balaban. 

foto: captură video, publika.md