Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „The Guardian”: E mult mai…

„The Guardian”: E mult mai avantajos economic să crești un copil în familie, decât în orfelinat

Ziarul britanic „The Guardian” a publicat un articol despre necesitatea de a pune capăt instituționalizării copiilor și a dezvolta servicii alternative de îngrijire a copiilor în cadrul comunității. În acest sens, autoarea articolului susține că este mult mai avantajos economic să crești un copil în familie, decât într-un orfelinat.

Apoi, mulți copii, care ajung în aceste instituții nu sunt orfani, ci pentru că familiile lor sunt într-atât de sărace încât nu-și permit să-l crească, sau să-i ofere o îngrijire corespunzătoare în cazul în care el are probleme de sănătate. De asemenea, în acest material sunt menționate rezultatele obținute de R. Moldova la capitolul dezinstituționalizarea copiilor. Reintegrarea copiilor dezinstituționalizați în familiile biologice sau plasarea lor în servicii substitutive de tip familial, precum și incluziunea școlară a acestor copii a fost posibilă cu susținerea organizațiilor neguvernamentale, inclusiv fundația Lumos.

Menționăm că 8 milioane de copii în întreaga lume sunt separați de familiile lor. În timp ce, lipsa afecțiunii și a îngrijirii corespunzătoare și necesare unui copil, poate să-i afecteze dezvoltarea lui fizică și în special, cea psihică.