Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Moldova va cumpăra dispozitive medicale…

Moldova va cumpăra dispozitive medicale şi echipament de protecţie pentru prevenirea răspândirii febrei hemoragice Ebola

Cabinetul de miniştri a aprobat hotărârea cu privire la achiziţionarea dispozitivelor medicale şi echipamentului de protecţie destinate asigurării necesităţilor urgente ale sistemului de sănătate al R. Moldova în prevenirea răspândirii şi tratamentul febrei hemoragice Ebola.

140807-ebola-spain-7a_467e254a065a484d2c28f83b36a56d08În acest sens, Compania Naţională de Asigurări în Medicină va aloca din fondul de profilaxie suma de 4,1 milioane de lei, iar Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale va organiza şi va desfăşura procedurile de achiziţie dintr-o singură sursă.

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, cu o rată de letalitate de până la 90% la om, care survine în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest.

Boala se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, organele, secrețiile sau lichidele biologice (urina, saliva etc.) ale persoanelor infectate, sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Ritualurile funerare în care rudele și prietenii celor decedați se află în contact direct cu corpul decedatului pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea virusului Ebola. Perioada de incubație este în medie de 8 zile, cu extreme de 2-21 de zile. Debutul bolii este brusc, cu febră mare, frison, cefalee, mialgii, anorexie, asociată cu erupții cutanate. În următoarele 2-3 zile se adaugă greață, vome, diaree, faringită și fenomene hemoragice: hematemeză, melenă, echimoze și peteșii. Sunt afectate funcțiile renale și hepatice. Apar și tulburări nervoase, prostrație, anxietate, confuzie, pierderi de memorie, instabilitate. Moartea survine la 6-9 zile de la debut, prin șoc, hipovolemie și hemoragii extinse generalizate.

În epidemia de febra hemoragică Ebola din Africa din 2014, până în 12 octombrie 2014 s-au înregistrat 8997 de cazuri de îmbolnăviri, din care 4493 de decese.