Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ministra de Externe a Italiei:…

Ministra de Externe a Italiei: “Sunt foarte bucuroasă că cetățenii R. Moldova vor putea călători fără vize în UE”

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut la 23 aprilie 2014, în cadrul vizitei de lucru la Roma, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Federica Mogherini.

Agenda discuțiilor a inclus subiecte privind relațiile bilaterale, precum și coordonarea priorităților de cooperare pe dimensiunea integrării europene în cadrul Președinției Italiei la Consiliul UE de la 1 iulie 2014.

Federica Mogherini a salutat reformele realizate de către R. Moldova în procesul de integrare europeană, Italia susținând fiecare etapă a procesului decizional al UE. “Sunt foarte bucuroasă că cetățenii R. Moldova vor putea călători fără vize în UE, inclusiv în Italia, începând cu săptămâna viitoare”, a declarat șefa diplomației italiene. În context, ministrul italian a asigurat că va continua să susțină R. Moldova pe parcursul președinției la Consiliul UE, în domenii precum consolidarea cooperării economice, politica de apărare și securitate comună și în procesul de apropiere de UE.

În ceea ce privește agenda bilaterală, cei doi miniștri au convenit că vor depune efort comun în vederea consolidării cooperării sectoriale, în special în domeniul agriculturii, securității alimentare (conform prevederilor DCFTA), precum și extinderea schemelor de migrație circulară pentru grupuri profesionale distincte.

De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii privind ultimele evoluții în regiune, precum și în soluționarea conflictului transnistrean.

La finalul întrevederii, ministrul Natalia Gherman a reiterat invitația prim-ministrului Matteo Renzi și ministrului Federica Mogherini de a efectua o vizită în R. Moldova în toamna acestui an.

Sursa: MAEIE