Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Marea Britanie „asigură” Rusia cu…

Marea Britanie „asigură” Rusia cu armament

Marea Britanie continuă să exporte armament şi echipament militar în Rusia, în valoare de câteva milioane de euro, chiar dacă se vehiculează că Moscova a înarmat și instruit separatiștii pro-ruși din Ucraina.

vladimir-putin-trebuie-sa-exportam-mai-multe-arme-ce-se-ascunde-in-spatele-declaratiei-267037Potrivit unui raport parlamentar britanic publicat marți, 251 de licențe în valoare totală de 167 mln. de euro sunt încă în vigoare, deși premierul britanic, David Cameron a afirmat că Marea Britanie a încetat deja astfel de exporturi, aşa cum a promis în luna martie.

Echipamentele care sunt vândute Rusiei includ: armură pentru corp, muniții de arme mici, puști cu lunetă, echipamente de comunicații militare și „software pentru echipamente care utilizează criptografia”.

Sir John Stanley, șef al Camerei Comunelor comitetelor pentru controlul exportului de arme (CAEC), a declarat că Rusia este un „regim autoritar”, iar guvernul ar trebui să restricționeze vânzările viitoare. „Noi trebuia să avem o abordare mai prudentă, înainte, în ceea ce privește Rusia”.

Dezvăluirile vin la doar câteva zile după doborârea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei de către rebelii pro-ruși susținuți de Moscova.

Premierul britanic David Cameron a fost printre cei care au cerut cele mai dure sancțiuni pentru Rusia, în urma acestui accident. De asemenea, el a criticat vânzarea de către Franţa a unor nave militare Moscovei și a făcut apel la UE să interzică vânzările de arme către Rusia.

Într-un discurs în fața parlamentului înaintea unei reuniuni de miniștri de externe ai UE, Cameron a spus: „Vânzările militare viitoare din orice țară din Europa ar trebui să fie oprite. Marea Britanie deja a făcut aceasta”.

Cuvintele lui Cameron au stârnit indignarea politicienilor francezi care au spus că Marea Britanie ar trebui să se uite mai întâi la numărul de oligarhi ruși din Londra, înainte de a critica pe alții. „Aceasta este o declarație falsă făcută de niște ipocriți … Când vezi cât de mulți oligarhi ruși s-au refugiat la Londra… David Cameron ar trebui să înceapă să facă mai întâi ordine în propria curte”, a declarat Jean-Christoph Cambadélis, șeful partidului Socialist din Franța .

Totodată, Franța a declarat că navele Mistral dispun de o flotilă de elicoptere şi pot îmbarca câteva sute de militari şi materialul acestora, inclusiv blindate grele, pentru a le transporta. De asemenea, aceste nave dispun de sisteme electronice sofisticate pentru a servi drept post de comandă pentru operaţiuni interarme. Prima navă „este aproape gata şi urmează să fie livrată în octombrie”, a declarat președintele Franței. François Hollande a avertizat însă că livrarea celei de-a doua nave de tip Mistral către Rusia „depinde de atitudinea” Moscovei în conflictul ucrainean.