Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   La admitere în România cu…

La admitere în România cu noaptea în cap

Astăzi,  3 august, la Consulatul Romaniei din str. V. Pârcălab, a început procesul de admitere la studii în România. „În faţa Consulatului sunt de la ora 1 noaptea şi sunt nr. 589 în listă. Important e să fiu admis la studii în România, nu conteză în ce judeţ”, susţine un proaspăt absolvent de liceu.Majoritatea tinerilor care preferă să îşi continue studiile în România susţin că aplică pentru o diplomă europeană şi, totodată, peste Prut mita funcţionează mai puţin. „Merg în România la studii pentru o diplomă recunoscută în toată Uniunea Europeană. Ştiu că şi acolo funcţionează mita, dar e mai strict decât în R. Moldova”, explică Alina Tomuz.

De aceeaşi opinie e şi un elev din Nisporeni. „După studii, vreau să plec la muncă peste hotare. Am ales să studiez în Romania pentru că diploma de acolo are o valoare mai mare decât cea de aici”.

Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, crede că procesul de admitere este mai organizat decât în alţi ani, deoarece în R. Moldova sunt deja trei consulate funcţionale, astfel încât procesul este mult mai lejer.

„Toată lumea va reuşi să-şi depună dosarele. Oricum, locurile sunt distribuite în funcţie de media de admitere a fiecăruia, astfel încât nu contează dacă ai depus astăzi, mâine sau dacă depui ultimul. Totodată, apreciez implicarea voluntarilor de la toate organizaţiile studenţeşti basarabene din România. Sunt aici, la consulat, unde îi ajută pe proaspeţii absolvenţi cu informaţii despre admitere”, mai spune Caranfil.

Amintim că, în Chişinău, dosarele se depun la Consulatul României din str. V. Pârcălab, în zilele de 3 august – 6 august.

Iu.S.