Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Încetați să înmormântați oameni. Oferiți-le…

„Încetați să înmormântați oameni. Oferiți-le șansa de a se trata”

Astăzi, 28 iulie e Ziua Mondială a Hepatitei, de aceea în fața Ministerului Sănătății a fost organizată ceremonia de înmormântare a celor peste 300.000 de oameni care au fost jertfele indiferenței și a coruptibilității sistemului de sănătate. Acțiunea s-a numit „Încetați să îngropați oameni. Oferiți-le șansa de a se trata”.

10330379_10201437196451623_1580577645002234074_n-347x176Peste o sută de oameni veniți din patru regiuni ale țării, printre care au fost și persoanele care suferă de hepatită, precum și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, s-au adunat în această zi ca să-și exprime nemulțumirea față de acțiunile Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale , precum și unele companii farmaceutice. „Lipsa de fonduri, prețuri prea mari la medicamente care sunt folosite la tratarea hepatitei, precum și mecanismele ineficiente de achiziții publice duc la sporirea numărului anual de decese a persoanelor bolnave de hepatită”, declară organizatorii manifestației.

În prezent, în R. Moldova sunt peste 300.000 de persoane cu hepatită, dintre care 175.000 suferă de hepatita C, aproximativ 3.000 mor în fiecare an din cauza lipsei de tratament disponibil. „Tratamentul medicamentos a acestei boli în țara noastră costă aproximativ 15.000 de euro. În timp ce programul național de tratament gratuit a hepatitei este doar pentru 300 de pacienți, anual. Restul pacienților trebuie să fie înregistrați în listele interminabile și să aștepte”, spun organizatorii acestui protest.

Pentru a atrage atenția oamenilor și a conducerii protestatarii au organizat un cortegiu funerar și au mers pe străzile capitalei, purtând un sicriu în care era imaginea Moldovei cu o panglică neagră. Manifestația s-a sfârșit cu închiderea sicriului cu cuie în fața Ministerului Sănătății. Au fost bătute patru cuie, simbolizând cele patru structuri (Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății, Agenția de medicamente și companiile farmaceutice), din cauza indiferenței cărora mor oamenii.

La sfârșitul acțiunii doi vice-miniștri au vorbit cu organizatorii manifestației și au promis că în cel mai apropiat timp vor discuta problema accesului la tratament pentru persoanele care suferă de hepatită.