Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   ÎNCĂ o LOVITURĂ: Usatîi "blatnoi"…

ÎNCĂ o LOVITURĂ: Usatîi „blatnoi” în lumea interlopă, deconspirat de agentul „Strelok”

Fugarul Renato Usatîi, al cărui partid încă mai păstreză şanse pentru a participa la alegerile de duminică, 30 noiembrie 2014, deţine cinul onorific, în lumea criminală de blatnoi”. 

renatooO sursă din rîndul foştilor angajaţi ai organelor de drept a declarat pentru ZdG că Usatîi ar fi primit acest titlu în anul 2000 la Moscova, iar statutul de blatnoi” i-ar fi fost oferit de către Malhaz Djaparidze – un „hoţ în lege” care, în 2008, a murit în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Sursa afirmă că, în acea perioadă, anii 2000, la MAI ar fi venit o notă informativă al unui agent care purta numele de cod „Strelok” şi care era infiltrat în anturajul lui Malhaz. În acea notă informativă se preciza că Usatîi face parte din lumea criminală. Nu se știe dacă acea notă se păstrează și astăzi, pentru că, mai multe informații despre aceste dosare au dispărut.

Amintim, în acest context că, în urmă cu doi ani au apărut 3 înregistrări audio din iarna 2011-2012 în care acesta vorbea cu şi despre lideri din lumea criminală. Cel mai mult, Usatîi a discutat cu Alexei Bucătari, zis „Lioha Bucătari”, despre care presa a scris că ar fi fost chiar „locotenentul” lui Malhaz Djaparidze – un „hoţ în lege” moldovean care, în 2008, a murit în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

După moartea acestuia, Bucătari, pe care Usatîi îl numea „brat” (frate, n.r.) dând impresia că se cunosc de mult timp, a primit și el titlul de „blatnoi”, cin acordat în lumea interlopă.

Cei doi planificau să recupereze banii datoraţi de „bancherul negru” Gherman Gorbunţov unor businessmani ruşi pe care Usatîi îi reprezenta în R. Moldova. Sumele vehiculate în discuţie erau de sute de milioane de USD. Unul dintre numele invocate telefonic de Usatîi este cel al lui Averin Victor Sergheevici, zis „Avera” — membru important al sindicatului criminal rus Solntsevskaya Bratva, sau cel al lui „Grişa”, adică Grigore Karamalak, cu care Usatîi spunea că, fiind vecini, are întâlniri în fiecare săptămână. Site-ul rusesc crimerussia.ru scria chiar că Usatîi a fost „executorul dorinţelor” grupării criminale Solntsevskaya Bratva, care-şi desfăşoară activitatea din Federaţia Rusă.