Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   În Venezuela oamenii își pot…

În Venezuela oamenii își pot cumpără alimente și combustibil doar pe bază de AMPRENTĂ DIGITALĂ

Oamenii din Venezuela nu mai pot cumpăra alimente decât pe bază de amprentă digitală. Măsura a început să fie introdusă încă din primăvară în republica sud-americană şi are ca scop limitarea efectelor crizei alimentare ce afectează ţara.

Președintele Nicolas Maduro a ordonat, ieri, instalarea de aparate pentru amprentele biometrice, în toate centrele comerciale publice și private din Venezuela. Încă din primăvară, oamenii au primit cartele biometrice care conțin amprenta lor digitale. Pe baza acestora, își pot cumpăra rația de alimente și carburanți.

„Ordinul a fost dat ministrului Economiei și celor care se ocupă de reglementarea prețurilor. Ei trebuie să implementeze sistemul biometric în centrele comerciale din întreaga țară”, a declarat Nicolas Maduro, președintele Venezuelei.
Furnizarea raționalizată a alimentelor și a carburanților are ca obiectiv limitarea consecințelor crizei care afectează țara. Dar sistemul pe bază de amprente digitale a fost introdus și pentru a combate contrabanda.

Inițial, cartelele cu amprentă digitală erau folosite numai în magazinele de stat, însă după ce comercianții au început să îi refuze pe clienții care nu aveau astfel de dispozitive, sistemul a fost extins și la sectorul privat.

Opoziția din Venezuela contestă însă măsura restrictivă impusă de actualul regim. Sistemul biometric a fost importat din Cuba, unde funcționează deja de mai mulți ani.