Principală  —  Ştiri   —   Guvernarea prin Filip a pornit…

Guvernarea prin Filip a pornit contorul

Guvernul a semnat un memorandum cu BNM, prin care preia gaura de miliarde lei în datorie de stat. Adică, o gaură făcută metodic între 2005-2015 e pusă pe umerii celor 2 milioane (sau poate un milion sau un milion şi jumătate, recensământul tace) din cei care plătesc acum şi care vor mai fi nevoiţi să plătească impozite (majorate) aici, acasă, următorii 25 de ani.

Simplu. Fără o lege specială. Fără ca măcar legea bugetului 2016 să fie adoptată şi să admită legal preluarea acestei datorii crescute (ca pe drojdie) şi calcularea cheltuielilor de deservire.

Ştie cineva la cât sunt evaluate activele băncilor în lichidare? Chiar dacă art. 38/6 (1) din legea instituţiilor financiare zice că „în termen de 3 luni de la data intrării în gestiunea băncii, lichidatorul efectuează inventarierea activelor ei şi transmite Băncii Naţionale o copie de pe opis, care va fi accesibilă permanent publicului.”

Ştie cineva cum şi când vor fi recuperate miliardele scoase din cele trei bănci în procedură de lichidare în care BNM a pompat miliardele? Chiar dacă BNM cunoştea că banii pleacă în altă parte, iar recuperarea va fi imposibilă. “Credite neperformante” de la BNM ar spune unii. Puse pe umerii altora prin convertire în datorie de stat. Cât de simplu!

Înţelegeţi de ce Filip n-are voie să pornească „contorul mijloacelor recuperate” pe pagina lui de la guvern? Corect: să nu afle lumea cu cât ar trebui să se micşoreze această datorie umflată care i s-a pus în cârcă. Iar mijloacele obţinute cu ţâra din vânzări şi, poate vreo dată, din recuperări iar sunt în slujba unor şmecheri. Aceloraşi şmecheri.

Această guvernare mai uşor pune „pe contor” propriul popor fugărit, însărăcit şi redus la tăcere, pentru următorii 25 de ani, decât ar porni contorul invers al propriei existenţe.

 

PS: poate ar fi bine şi acest „memorandum” să fie făcut public, alături de contorul lui Filip, ca să ştie şi lumea ce-i aşteaptă. Doar prin acest memorandum lumea a crescut la datorii cu 13,6 miliarde lei.

 

Sursa:

Guvernarea prin Filip a pornit contorul