Principală  —  Ştiri   —   (Foto) NATO condus de femei-ministre…

(Foto) NATO condus de femei-ministre și de regine

Șapte femei conduc ministerele Apărării printre cele 28 de state-membre ale NATO. Totodată, patru dintre șefii de state din cadrul NATO sunt femei și 3 femei conduc Guvernele  din cadrul statelor blocului Nord-Atlantic. Islanda este  reprezentată de cele mai multe femei de top în această structură, având în fruntea Ministerului Apărăii, a Ministerului de Externe, dar și în misiunea de reprezentant permanent la NATO câte o femeie.Fiecare dintre cele 28 state-membre NATO are un reprezentant permanent la Cartierul General de la Bruxelles, care face parte din Consiliul NATO. Trei state sunt reprezentate de femei: Canada, Islanda și Olanda.

De asemenea, Consiliul NATO întrunește uneori, în cadrul evenimentelor speciale, șefii de state, șefii de guverne sau miniștrii Apărării din cadrul celor 28 de state. Toate aceste structuri au câteva femei în frunte, cele mai multe fiind în fruntea ministerelor Apărării – 7, în timp ce șefe de state-membre NATO sunt 4, iar ministre de Externe – doar 2 din 28.

Astfel, printre șefii de state care intră în componența NATO, 5 state sunt conduse de 4 femei, două dintre care sunt regine. Canada și Marea Britanie sunt conduse de către Regina Elisabeta a II-a,  iar Danemarca – de Regina Margareta a II-a. Totodată, Croația și Lituania sunt de asemenea conduse de femei.

Și la șefia Guvernelor statelor-membre NATO sunt puține femei, dar remarcabile. Angela Merkel, reprezintă Guvernele NATO alături de Erna Solberg, șefa Guvernului Norvegian și Beata Szydlo, șefa executivului polonez.

Delegația miniștrilor Apărării statelor-membre are cea mai extinsă listă de femei: șapte femei conduc ministerele de forță din Albania, Germania, Islanda, Italia, Olanda, Norvegia și Slovenia.

Astfel, Islanda este reprezentată tocmai de 3 femei în Consiliul NATO, Germania, Olanda și Norvegia – de cte 2 femei, în timp ce 14 state-membre nu au nicio femeie în fruntea Statului, a Guvernului, a Ministerului de externe, a Ministerului Apărării sau în fruntea misiunii permanente pe lângă NATO.