Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   [foto] Judecătorul care VA DECIDE…

[foto] Judecătorul care VA DECIDE soarta lui Renato Usatîi

Renato Usatîi afirmă că ştie numele judecătorului care va decide dacă partidul condus de el va mai putea continua cursa electorală. Acesta este judecătorul Victor Pruteanu, de la Curtea de Apel Chişinău.

pruteanuContactată de reporterii ZdG, grefiera acestui magistrat ne-a declarat că la ei încă nu au ajuns documentele din acest dosar, dar a confirmat că Pruteanu așteaptă „un dosar de la CEC”, fără a ne spune dacă acesta este sau nu dosarul legat de partidul „Patria”.

Amintim ca, la începutul lunii februarie 2013, procurorii anticorupţie au descins în cabinetul judecătorului Victor Pruteanu, de la CA Chişinău, pe care îl suspectau că ar fi primit drept mită un aparat de aer condiţionat de la o persoană pe care a numit-o administrator judiciar la o întreprindere aflată în insolvabilitate. La finele lunii mai dosarul era deja clasat.

Dorin Compan, procurorul anticorupţie în acest caz, declara atunci pentru ZdG că „pe parcursul urmăririi penale au fost investigate faptele, şi nu a fost constatată estorcarea, inclusiv primirea, acceptarea a careva bunuri de către Victor Pruteanu de la persoanele care au declarat aceste chestiuni, astfel că, la 27 mai, cauza penală a fost clasată, iar Pruteanu — scos de sub urmărire penală”.

Compan ne-a explicat că, într-adevăr, aparatul de aer condiţionat a fost instalat în biroul judecătorului prin intermediul persoanei juridice la care activa persoana care a declarat despre comiterea infracţiunii. „Aparatul respectiv a fost ridicat. Victor Pruteanu a fost sancţionat de CSM pentru faptul că a procurat un obiect de la o parte participantă într-un proces”, ne-a explicat procurorul. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la concluzia că Pruteanu a plătit pentru acel aparat. „Banii au fost transmişi către o altă persoană, care urma să-i transmită mai departe persoanei care a declarat despre această acţiune prejudiciabilă”, susţine Compan.

Judecătorul a plătit patru mii de lei „Iniţial, el urma să se înţeleagă cu o persoană juridică sau fizică străină să-i instaleze un climatizor. Partea respectivă, însă, i-a propus să instaleze el acel aparat. Pruteanu a refuzat. Dar, într-o zi, când Pruteanu a venit la serviciu, climatizorul era deja instalat. Atunci, el a transmis banii către persoana care a instalat climatizorul — 4 mii de lei. Judecătroul menţionase că, dacă mai e nevoie, va mai transmite şi restul sumei”, afirmă procurorul.

Compan spunea că pe marginea acestui caz a fost sesizată CA Chişinău „cu privire la necrearea condiţiilor de muncă favorabile atât judecătorilor cât şi grefierelor. Am primit un răspuns că au fost atenţionaţi toţi lucrătorii instanţei ca, pe viitor, dacă apar astfel de situaţii, să se adreseze conducerii instituţiei, care, în limitele bugetului, va încerca să soluţioneze problema fără a se ajunge la situaţia în care judecătorii să procure sau să se folosească de bunuri străine”, a conchis procurorul anticorupţie.

Totodată, Usatîi afirmă că ştia de percheziţiile care au fost efectuate la activiştii de la „Antifa”. “De cinci, şase zile știam de percheziţii. Ei vor să ne scoată imunitate mie şi încă la nouă persoane de pe listele formaţiunii noastre.”

Întrebat dacă îşi va chema susţinătorii la proteste în caz că decizia Curţii de Apel va fi în defavoarea partidului Patria, Usatîi a răspuns că se gândeşte la asta, dar nu ştie cum s-o facă. “Ei vor să mă închidă pe mine şi pe toate cele nouă persoane, adică toată conducerea partidului ca să nu putem organiza nimic. Apoi cum să scot oamenii în stradă după acţiunile poliţiei cu percheziţiile acestea, ce vreţi să-mi calicească susţinătorii?” De asemenea acesta nu a decis ce formaţiune politică va îndemna alegătorii săi să voteze, în cazul în care partidul său nu va participa la alegeri.