Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Foștii prim-miniștri ai României vor…

Foștii prim-miniștri ai României vor unirea cu Basarabia

Odată ce nu mai au povara funcției, politicienii din România pot spune direct ce sentimente au față de unele subiecte delicate. Este și cazul unirii dintre România și R. Moldova, considerată ca fiind binevenită de trei dintre foștii prim-miniști ai României: Adrian Năstase, Radu Vasile și Victor Ciorbea.

“Nici un om politic responsabil nu va fi împotriva unirii, dar trebuie să vedem ce este realizabil, în ce interval de timp. Aduceți-vă aminte că eu am lansat ideea celor două state românești în 1991, în ideea că vom putea urma modelul german și să unificăm cele două state” a declarat Adrian Năstase, prim-ministru între anii 2000-2004. El consideră că orice presiune și efort de a marca identitatea comună sunt extreme de utile în acest sens. Radu Vasile, prim-ministru între anii 1998-1999, vede ca și căi de acțiune strângerea legăturilor culturale, sportive și mai ales economice. În opinia lui Vasile, procesul va fi unul natural, pe care l-ar îmbrățișa cu toată dragostea. Fost primar al Bucureștiului și apoi prim-ministru în guvernul CDR, Victor Ciorbea spune că “nu trebuie să lăsăm să adoarmă fie și pentru o clipă această luptă permanentă pentru consolidarea ideii de unitate națională și acțiune efectivă pentru refacerea unității naționale a românilor de dincolo și de dincoace de Prut”. Ciorbea consideră că România trebuie să fie parte direct a procesului de negociere privind Transnistria iar relațiile politice, sociale, economice, culturale cu “Basarabia noastră, a tuturor românilor” trebuie întărite.
Declarațiile vin în contextual împlinirii anul acesta a 200 de ani de la prima anexare a Basarabiei la Imperius Rus, pe 16 mai 1812. Cu această ocazie au avut loc manifestații de marcare a evenimentului pe ambele maluri ale Prutului, la Chișinău peste 7 000 de oameni cerând unirea cu România. Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 are drept scop realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.