Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Explicațiile pe care le dă…

Explicațiile pe care le dă CNAM în cazul bărbatului arestat pentru că a refuzat să achite o amendă de o mie de lei

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) susține că în cazul lui Vladimir Duplinschi, Judecătoria Ştefan Vodă a aplicat arestul contravenţional nu din cauza că nu ar fi avut poliţă de asigurare, ci pe motiv că, fiind somat repetat de către executorul judecătoresc, nu a executat o hotărâre judecătorească anterioară. CNAM precizează că situația în care s-a ajuns este una „regretabilă”.

asigurari-medicaleCNAM menționează că, în anul 2012, ei au constatat restanţa lui Vladimir Duplinschi la plata primei de asigurare, fiind depăşit termenul legal de achitare (31 martie). „Bărbatul a fost înştiinţat în data de 21.09.2012 despre acest fapt şi i s-a solicitat să-şi onoreze obligaţia legală. Nefiind achitată contribuţia menţionată, cazul a fost remis în instanţa de judecată, iar ordonanţa judecătorească privind încasarea restanţelor a fost direcţionată spre executare silită executorului judecătoresc. Etapele ulterioare sunt în prerogativa organelor judiciare”, anunță serviciul de informare și comunicare cu mass-media.

Totodată, CNAM menționează că în 2013, Vladimir Duplinschi a achitat prima de asigurare în termen, beneficiind şi de o reducere de 50%. În acelaşi timp nu s-a adresat la niciun organ al statului pentru a solicita încadrarea în una din cele 15 categorii de persoane socialmente vulnerabile asigurate de stat.

Menționăm că, săptămâna trecută a fost arestat pentru 25 de zile Vladimir Dumplinschi, un bărbat din raionul Ștefan-Vodă, după ce a refuzat să plătească o amendă aplicată de instanța de judecată ca urmare a refuzului de a plăti pentru polița de asigurare medicală obligatorie.

Potrivit soției acestuia, bărbatul a fost sancționat contravențional în repetate rânduri pentru că nu și-a procurat poliță medicală. Femeia spune că soțul ei a plătit aceste amenzi de fiecare dată. „La un moment dat am acceptat să cumpărăm și polița, pe care nu am folosit-o niciodată. Așa că ultima amendă, în valoare de o mie de lei, am refuzat să o mai plătim”, povestește soția bărbatului arestat.

Astfel, la solicitarea executorului judecătoresc instanța a dispus arestarea acestuia pentru 25 de zile.
„Instanța consideră că Vladimir Duplinschi a avut posibilitatea reală de a achita amenda aplicată, deoarece soția lucrează peste hotarele țării și are copii maturi care puteau să îl ajute”, găsim menționat în încheierea emisă de Judecătoria raionului Ștefan Vodă. Bărbatul a fost arestat chiar în sala de judecată.

Mai multe detalii citiți în numărul de joi al ZdG.