Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Evgheni Şevciuk: UE trebuie să…

Evgheni Şevciuk: UE trebuie să recunoască Transnistria dacă doreşte pace şi stabilitate

Uniunea Europeană trebuie să recunoască independenţa Transnistriei dacă doreşte „pace şi stabilitate”, afirmă Evgheni Şevciuk, liderul regiunii separatiste din Republica Moldova.

„Uniunea Europeană trebuie să recunoască Transnistria, care nu prezintă şi nu va prezenta niciun risc pentru Blocul comunitar. Doar în acest mod va fi creată o zonă de stabilitate regională” , a spus Şevciuk într-un interviu acordat Agenţiei France Presse.

Întrebat în legătură cu posibilitatea unirii Transnistriei cu Rusia, după precedentul din Crimeea, Şevciuk s-a limitat să spună că, deocamdată, vrea „recunoaşterea Transnistriei”, refuzând să comenteze „presupuneri ipotetice”.

„Următoarele etape trebuie determinate de cetăţenii Republicii”, a explicat Şevciuk.

„Sovietul Suprem” de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare adresată Dumei de Stat, Consiliului Federaţiei Ruse şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi unirii cu Rusia.

Potrivit agenţiei Itar-Tass, deputaţii din regiunea transnistreană îi cer liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran, în vederea unirii ulterioare cu Rusia. „Scopul poporului transnistrean este recunoaşterea statului creat”, a spus vicepreşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Serghei Ceban.

Textul votat de Parlamentul din regiunea separatistă conţine, între altele, următoarea declaraţie: „Dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui să stea la baza deciziilor politice şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept în conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional”.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut Moscovei să examineze posibilitatea anexării şi a regiunii transnistrene. Iniţiativa a fost respinsă categoric de autorităţile de la Chişinău, iar Moscova a dat asigurări că nu are în vedere recunoaşterea regiunii separatiste, unde menţine un contingent militar.

sursa: mediafax.ro