Principală  —  Ştiri   —   Drepturi, inclusiv pecuniare, pentru foştii…

Drepturi, inclusiv pecuniare, pentru foştii deţinuţi politici de la Tiraspol

Deputatul Eugen Tomac a depus joi, 23 aprilie 2015, în Parlamentul României, o iniţiativă legislativă prin care cere acordarea unor drepturi, inclusiv pecuniare, foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol.
„Se poate afirma că România are o pleiadă de eroi de-a lungul istoriei sale, iar alături de eroii din timpul şi de după cel de-al doilea război mondial, cei ai revoltei de la Braşov sau ai Revoluţiei din decembrie se înscriu la loc de cinste şi eroii care s-au luptat pentru libertate şi democraţie cu ultimul bastion al comunismului din Transnistria, cu rămăşiţele agresive ale bolşevismului sovietic”, se arată în Expunerea de motive, care însoţeşte proiectul de lege.
Eugen Tomac a declarat, imediat după depunerea documentului în Camera Deputaţilor, că adoptarea unei astfel de iniţiative este esenţială pentru a demonstra gratitudinea statului român faţă de sacrificiul acestor români. „România a legiferat deja recunoştinţa faţă de eroii luptei anticomuniste. Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco au dus aceeaşi luptă în teminţele de la Tiraspol şi merită să se bucure astăzi de o viaţă mai bună”, a declarat preşedintele PMP.
Proiectul pentru modificarea şi completarea Decretului – lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri a intrat în procedura legislativă a Parlamentului, urmând a fi dezbătută în plenul celor două camere după încheierea acesteia.