Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Donciu, în conflict cu agenții…

Donciu, în conflict cu agenții poliției rutiere. Judecătorii Țurcan și Avornic îi dau dreptate

Anatolie Donciu, președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI) a obținut câștig de cauză în prima instanță, în două cauze legate de încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere.

donciu-4Pe data de 16 iunie 2011, la orele 9.00, Anatolie Donciu se deplasa pe str. Ștefan cel Mare spre magazinul „Gemeni”, fiind la volanul automobilului de model „Mercedes E-200”. La intersecția bd. Ștefan cel Mare cu str. Sfatul Țării el a fost stopat de agentul poliției rutiere care a solicitat prezentarea actelor spre verificare. A. Donciu nu avea cu el actele de revizie tehnică, motivând că tocmai își luase automobilul de la reparație. Donciu a refuzat să semneze procesul verbal. Polițistul a oprit o ambulanță și i-a cerut șoferului să semneze procesul verbal cu privire la contravenția ceea ce șoferul a și făcut. Agentul constator i-a aplicat lui Donciu o amendă în mărime de 20 de unități contravenționale, adică 400 de lei și 5 puncte de penalizare.

Peste doi ani, după ce a devenit președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), A. Donciu a decis sa conteste procesul verbal întocmit în anul 2011. Astfel, la 28 februarie 2013, contestația lui Donciu a fost examinată în ședința de judecată. Președintele ședinței a fost judecătorul Ion Țurcan. Acesta i-a dat câștig de cauză lui Donciu spunând că agentul poliției rutiere nu a prezentat niciun fel de probă care să demonstreze vreo vină a lui Donciu. Iar în procesul verbal există doar semnatura unui singur martor, deși trebuiau să fie cel puțin două. „Instanța de judecată a decis să fie anulat procesul verbal cu privire la contravenție și Decizia din 16.06.2011 adoptat de către agentul constatator din cadrul SPR CGP Chișinău, în baza căruia Anatolie Donciu a fost sancționat în baza art. 229 alin.2 și alin.3 Cod Contravențional”, a fost hotărârea judecătorului.

Al doilea caz în care a fost implicat A. Donciu a avut loc la 29 august 2013, când un agent de circulație a întocmit un proces verbal, prin care lui A. Donciu i s-a aplicat o amendă în mărime de 20 de unități convenționale, 400 de lei, pentru că a depășit limita de viteză. Și de această dată, A. Donciu a refuzat să semneze procesul verbal. Peste câteva zile el a făcut o contestație, prin care a cerut anularea procesului verbal, considerând că vinovăția sa nu a fost stabilită prin probe concludente. Și de această dată, lui Donciu i s-a dat câștig de cauză și procesul verbal a fost declarat nul. Judecătoarea care a decis acest lucru a fost Maria Avornic,sora lui Gheorghe Avornic, fost avocat, actual membru al CSM.