Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Directori „în conflict” sau cu…

Directori „în conflict” sau cu averi nedeclarate

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că mai mulți directori ai unor instituții publice au încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății sau al conflictului de interese.

start_1169047Unul din ei este Ion Haralampov, director al Întreprinderii pentru silvicultură „Hâncești-Silva” care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fiind desemnat câștigător al licitației de dare în arendă a unui teren cu suprafața de 4 ha pentru o perioadă de 49 de ani cu plata anuală de 17.800 de lei.

În aceeași situație s-a aflat și ex-directorul Întreprinderii silvo-cinegetică „Strășeni”, Eugeniu Nazaria care de asemenea a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fiind desemnat câștigător al unei licitații de dare în arendă a unui teren cu suprafața de 0,516 ha, la fel pentru o perioadă de 49 de ani, dar cu plata anuală de 2.296 de lei.
Asta în timp ce „Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor forestiere” prevede, că nu pot participa la licitație, în calitate de ofertanți-cumpărători, direct sau prin reprezentanți, în nume propriu, salariații autorității silvice centrale, inclusiv al entităților silvice subordonate. Prin urmare, Ion Haralampov și Eugeniu Nazaria, conform art.5 al Legii nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu aveau obligația de a lua decizii conducându-se de legislația corespunzătoare și de politica statului în domeniul respectiv, ţinând cont de interesul public și renunțând la interesele lor personale.

În cadrul ședinței, Comisia a pus în discuție și cazul unui alt director care a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății. Este vorba despre Igor Druța, ex-director adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare care nu a declarat:
• venitul său și a soției sale, obținut la locul de muncă de bază (175.128 de lei și 42.378 de lei);
• venitul în sumă de 46.980 de lei, obținut din înstrăinarea unui lot pomicol;
• patru terenuri agricole amplasate în raionul Soroca (în declarație fiind indicat ca un singur teren, fără nr. cadastral, cu suprafața totală – 1.2 ha).
• un teren extravilan (grădină) amplasat în municipiul Chișinău (teren format în urma separării de un alt teren, proprietate a declarantului, indicat în declarație);
• calitatea soției sale de coproprietar al unui apartament;
• calitatea sa de comodatar al unui mijloc de transport;
• unsprezece conturi bancare (inclusiv salariale și de achitare a creditelor);
• un depozit bancar în sumă de 10 200 lei deschis pe numele soției.

În acest caz, Comisia Națională de Integritate va expedia dosarul spre examinare ulterioară Procuraturii Generale.
Tot în ședința de ieri Comisia Națională de Integritate a inițiat o procedură de control în privința lui Igor Gamrețchi, șef interimar al Direcției Transport Public și Căi de Comunicații a Primăriei municipiului Chișinău. Respectiv, urmează a fi verificate atât veniturile și proprietățile acestuia, precum și dacă ar fi fost în conflict de interese în cazul licitației privind lucrările pentru reabilitarea străzii Alecu Russo din Chișinău.

La fel, Comisia va verifica și averile obținute în 2013 de Ivan Vrabie, viceprimar al satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi și de Gheorghe Netedu, vicepreședinte al raionului Cimișlia.