Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Din ce cauză deţinutul Vitalii…

Din ce cauză deţinutul Vitalii Zingan s-a înjunghiat?

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova (CHDOM) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu practicile de tortură (de natură psihică) care au loc în penitenciare. CHDOM anunţă despre un caz grav caz care a avut loc la 28.06.2008, în penitenciarul nr. 15 din Cricova, unde îşi ispăşeşte pedeapsă deţinutul Vitalie Zingan, fiul Varvarei Zingan, care protestează în faţa Legislativului de mai mulţi ani. Protestele mamei lui Vitalie au provocat nemulţumirea oficialităţilor, acestea încercând pe diverse căi să o influenţeze să renunţe la acţiuni. Întrucât intimidările poliţieneşti nu au avut vreun efect, Varvara Zingan continuă să protesteze.

Potrivit CHDOM, autorităţile au încercat să-l influenţeze pe Vitalie Zingan ca acesta să o determine pe maică-sa să plece din faţa Parlamentului. În mod repetat, acesta era presat psihologic de către angajaţii penitenciarului prin diverse mijloace, inclusiv ameninţări cu transfer în alt penitenciar, toate acestea fiind făcute pentru a o convinge pe maică-sa să renunţe la protest. Greutatea presiunii exercitate asupra sa n-a mai putut fi suportată de către Vitalie, astfel încât, la 28.06.2008, acesta, folosind un obiect ascuţit, în semn de protest faţă de acţiunile ilegale ale angajaţilor penitenciarelor, s-a înjunghiat în regiunea abdomenului.
În consecinţă, a fost internat în spitalul penitenciarului Pruncul. După externare, ameninţările au continuat, acesta fiind în prezent încarcerat, fără a i se oferi asistenţa şi tratamentul medical necesar.

CHDOM anunţă că intimidările în adresa deţinutului Zingan continuă, iar pericolul „participării la un tranzit” (acţiune de transfer a deţinuţilor dintr-un penitenciar în altul, în timpul căreia deţinuţii sunt bătuţi de alţi deţinuţi, cu consimţământul tacit al escortei), este unul iminent.

Cele menţionate sunt calificate de CHDOM drept consecinţe adverse, cu caracter victimizator, al unor acţiuni de manifestare a dezacordului faţă de o stare de lucruri, acţiuni perfect legale.

CHDOM atenţionează că asemenea practici nu sunt singulare în R. Moldova, cele mai relevante fiind cazurile deţinuţilor Thomas Arend (a început să-şi ispăşească pedeapsa la Cricova, transferat la Taraclia, ulterior la Pruncul), deţinutul Kabakci H.H., cetăţean turc, martor pe cazul Serghei Bezman (a început să-şi ispăşească pedeapsa la Taraclia, după manifestarea disponibilităţii de a depune mărturii, a fost transferat la Rezina, în penitenciarul în care îşi ispăşesc pedeapsa cei mai periculoşi infractori, condamnaţi la detenţie pe viaţă), deţinutul Bejenari (fost colaborator de poliţie, a început să-şi ispăşească pedeapsa în penitenciarul de la Lipcani, ulterior fiind transferat pe următorul „traseu” Lipcani-Bălţi-Rezina-Pruncul-Penitenciarul nr. 13-Lipcani)

Întrucât torturarea deţinuţilor agravează starea de lucruri în sistemul penitenciar al R. Moldova, iar probabilitatea ca statul să fie condamnat la CEDO pentru astfel de practici e în continuă creştere, CHDOM recomandă Legislativului să modifice procedura de transfer a deţinuţilor, astfel încât decizia privind transferul dintr-un penitenciar în altul să fie luată de către un judecător.