Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Decret istoric. Ziua de 28…

Decret istoric. Ziua de 28 iunie 1940 este declarată Zi a ocupaţiei sovietice

Preşedintele Mihai Ghimpu a semnat un Decret prin care declară ziua de 28 iunie 1940 Zi a ocupaţiei sovietice„Ținând cont de Avizul Comisiei Sovietului Suprem al RSSM pentru aprecierea politico-juridică a Tratatului sovieto-german de neagresiune și a Protocolului adițional secret din 23 august 1939, precum și a consecințelor lor pentru Basarabia și Bucovina de Nord, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.149-XII din 23 iunie 1990, în care s-a stabilit că la 28 iunie 1940 URSS a ocupat prin forţă armată Basarabia şi Bucovina de Nord, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi,

având în vedere propunerile Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.165-V din 14 ianuarie 2010,

întru cinstirea memoriei victimelor ocupaţiei sovietice din 28 iunie 1940 și ale regimului totalitar comunist

şi în temeiul art.77 şi al art.94 alin.(1) din Constituția Republicii Moldova,

Preşedintele Republicii Moldova d e c r e t e a z ă:

Art. 1. – Ziua de 28 iunie 1940 se declară Zi a ocupaţiei sovietice.

Art. 2. – Anual, la 28 iunie, în Republica Moldova va fi consemnată Ziua ocupației sovietice și a comemorării victimelor regimului totalitar comunist.

Art. 3.- În această zi, în toate localităţile republicii:

a) vor fi coborîte în bernă drapelele de stat;

b) vor fi organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele și memorialele victimelor ocupației sovietice și ale regimului comunist totalitar;

c) la ora 10.00, va fi păstrat un moment de reculegere.

Art. 4. – Autoritățile publice, întreprinderile și organizațiile vor renunța, în această zi, la desfășurarea acțiunilor distractive de masă.

Art. 5. – În toate instituțiile de învățămînt, în taberele de întremare și de odihnă va fi organizată o oră a memoriei.

Art. 6. – Se recomandă:

a) redacțiilor publicațiilor periodice, agențiilor de presă, posturilor de radio și de televiziune să țină cont de specificul zilei de 28 iunie la editarea numerelor curente ale publicaţiilor, la difuzarea informațiilor și la formarea programelor din această zi.

b) Primăriei municipiului Chișinău să inițieze procedura de edificare în Piața Marii Adunări Naționale, în fața sediului Guvernului, a monumentului în memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist.

Art. 7. – Pînă la edificarea monumentului în memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist, în municipiul Chișinău, ceremoniile de comemorare și depunerea de flori vor avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, unde Primăria va instala, provizoriu, în ziua de 28 iunie 2010, o piatră comemorativă.

Art. 8. – Federaţia Rusă, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”.