Principală  —  Ştiri   —   Declarație privind proasta organizare a…

Declarație privind proasta organizare a alegerilor peste hotare

Redacția ZdG a primit o declarație privind proasta organizare a secțiilor de votare de peste hotare
la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie 2016, semnată de membrii Asociației ”Gente Moldoava” din Italia. Cetățenii se plâng pe lipsa buletinelor de vot, indiferența autorităților și chiar ignorarea informării prealabile a cetățenilor din străinătate.

 

Asociația „Gente Moldava”, care este o asociație socio-culturală italo-moldavă din Veneția, Republica Italiană, își exprimă profunda indignare și condamnă modul în care au fost organizate secțiile de votare de peste hotare la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016.

La secția de votare nr. 1/359 din Mestre, Italia, la ora 19.45 s-au epuizat buletinele de vot. Nu și-au putut exercita dreptul la vot un număr de cel puțin peste o mie de persoane.

Autoritățile dau vina pe cetățeni precum că ei nu s-au înregistrat prealabil și din acest motiv nu s-a știut unde să fie deschise secții de votare peste hotare. Considerăm că această declarație a autorităților nu reflectă realitatea, din următoarele motive.

Autoritățile au multe instrumente pentru a afla unde să deschidă secții de votare peste hotare. Unul dintre acestea este numărul persoanelor care au votat în scrutinul precedent, după cum este prevăzut în legislație. Încă la 5 octombrie 2016, înainte de primul tur de scrutin, Asociația Promo-LEX a recomandat deschiderea unui număr mai mare de secții de votare în mai multe orașe, recomandare ignorată totalmente de autorități. În ceea ce ține de numărul persoanelor care au votat în primul tur de scrutin din 30 octombrie 2016, la secția de votare din Mestre, Italia, au votat 1886 de persoane. După mobilizarea diasporei, era evident că buletinele de vot se vor epuiza înainte de închiderea secției de votare. Comisia Electorală Centrală (CEC) a avut la dispoziție 2 săptămâni pentru a deschide încă o secție de votare în Mestre, Italia, dar n-a făcut acest lucru.

Altă posibilitate este înregistrarea prealabilă. Totuși, acesta este un instrument relativ nou și nu este accesibil tuturor. Deși numărul cetățenilor cu drept de vot care s-au înregistrat prealabil este mic, totuși, comparativ cu alegerile parlamentare din 2014, înregistrarea prealabilă în 2016 a crescut de 5.4 ori. În ultimele 6 zile s-au înregistrat circa 1700 de persoane adică 50% din cei înregistrați în total, iar în această perioadă pagina web funcționa foarte greu și anevoios. Dacă sistemul de înregistrare se blochează la înregistrarea unui număr de circa 1700 de persoane, înseamnă că autoritățile nu au creat condiții pentru înregistrarea prealabilă. În plus, cum este posibilă înregistrarea unui număr de câteva zeci de mii de persoane, dacă pagina web s-a blocat la înregistrarea a 1700?

Pentru popularizarea înregistrării prealabile, ar fi trebuit să se organizeze campanii de informare, în colaborare cu asociațiile locale care sunt în contact direct cu cetățenii. Doar plasarea informației pe paginile web ale autorităților și în rețelele de socializare nu este o informare adecvată și suficientă. Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) nu a contactat Asociația locală „Gente Moldava” pentru a organiza campanii de informare despre înregistrarea prealabilă. Nici vizitele pe care reprezentanții BRD le-au făcut în septembrie în Italia în luna septembrie 2016 nu au fost eficiente, anunțul despre acestea fiind plasate cu 1-2 zile înainte de evenimente. Ca rezultat, extrem de puține persoane reușeau să afle, să se organizeze și să participe la acele întâlniri. Considerăm că aceste întâlniri au fost formale și lipsite de eficiență.

Alt instrument pe care autoritățile îl au la dispoziție pentru a decide numărul de secții de votare peste hotare este comunicarea cu asociațiile locale de moldoveni. La stabilirea secțiilor de votare la alegerile parlamentare din 2014, BRD a cerut ajutor de la asociația noastră și alte asociații locale privind identificarea secțiilor de votare în Italia. Numărul de secții care a fost decis atunci a fost de 25, același număr a fost și în 2014. În 2016, BRD nu ne-a contactat niciodată pentru informații, iar numărul de secții în Italia a rămas tot același, deși din noiembrie 2016 era clar și logic că numărul de cetățeni care au plecat din Moldova mânați de sărăcie și corupție a crescut.

În ceea ce ține de funcționarea secției de votare din Mestre, Italia, în ziua de 13 noiembrie 2016, aceasta ar fi putut primi cel puțin 4000 de buletine de vot. După amiază, când numărul persoanelor care au venit să voteze a crescut brusc și buletinele utilizate au trecut de 2200, s-a încetinit înregistrarea în listele electorale. De asemenea, persoanele care așteptau afară într-un rând de peste 1000 de persoane nu au fost redirecționate până la ora 17.00 spre alte secții de votare din orașele apropiate. Este evident că acestea s-au făcut intenționat, pentru ca numărul de persoane care va putea vota să fie cât mai mic.

Toate cele expuse mai sus ne face să credem că autoritățile din Republica Moldova a negat dreptul constituțional la vot al cetățenilor de peste hotare premeditat și cu bună-știință. Cetățenii din diasporă au fost lipsiți de dreptul de a vota într-un mod cinic și fără precedent. Autoritățile trebuie să-și asume răspunderea pentru încălcarea masivă a dreptului la vot.

SOLICITĂM:

1. Anularea rezultatelor turului 2 de scrutin din 13 noiembrie 2016 și organizarea unui tur repetat cu deschiderea unui număr de secții de votare peste hotare luând în calcul participarea la scrutinul din 13 noiembrie 2016;
2. Demisia conducerii Biroului pentru Relații cu Diaspora;
3. Demisia conducerii Ministerului Afacerilor Externe și a Integrării Europene;
4. Demisia Comisiei Electorale Centrale;
5. Modificarea Codului Electoral și majorarea numărului maxim de buletine de vot repartizate pe secție;
6. Consultarea cu asociațiile locale la determinarea numărului de secții de votare de peste hotare.

16 noiembrie 2016
Persoană de contact:
Lidia PLOP, vicepreședintă, email lidia.plop@yahoo.it