Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   De ce a plecat Nicolae…

De ce a plecat Nicolae Timofti în Turcia

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, efectuează astăzi, 28 august, a.c., o vizită de o zi în Republica Turcia, unde participă la ceremonia de învestire în funcție a președintelui ales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

În prima parte a zilei, șeful statului a avut o întrevedere la Ankara cu primul ministru belarus, Mihail Miasnikovici.

Cei doi oficiali au discutat despre relațiile politice, economice și culturale dintre cele două țări, precum și despre situația regională.

Președintele Timofti a spus că Republica Moldova este recunoscătoare autorităților belaruse pentru poziția lor de menținere și de impulsionare a schimburilor comerciale bilaterale, în situația în care țara noastră a fost nevoită să-și reducă substanțial exporturile către Federația Rusă.

Mihail Miasnikovici a declarat în acest context că țara sa nu va modifica regimul actual de cooperare comercială cu Republica Moldova și că nu se pune problema unor schimbări în această privință. Mai mult, premierul belarus a spus că potențialul cooperării moldo-belaruse permite intensificarea raporturilor comerciale și a propus înființarea unor întreprinderi mixte care ar funcționa în beneficiul ambelor părți.

Nicolae Timofti și Mihail Miasnikovici au discutat și despre preconizata vizită în Republica Moldova, la sfârșitul lunii septembrie, a președintelui belarus, Alexandr Lukașenko. Cei doi oficiali au consimțit că această vizită va conduce la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor moldo-belaruse.