Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cristian Buşoi, europarlamentar român: "Administraţiile…

Cristian Buşoi, europarlamentar român: „Administraţiile locale din R. Moldova riscă să intre în incapacitate de plată, în prag de iarnă”

 Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a cerut, astăzi, 22 octombrie,  în plenul Parlamentului European asistenţă financiară din partea instituţiilor europene pentru R. Moldova, pentru a acoperi deficitul bugetar ce va atinge la sfârşitul lui 2009 14% din PIB. Cristian Buşoi a exprimat opinia grupului ALDE în cadrul comunicării privind Situaţia financiară şi economică din Moldova. „R. Moldova se află într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic, criza financiară din UE a atins şi ţările vecine Uniunii şi este de datoria noastră să le ajutăm”, a susţinut europarlamentarul liberal.

Potrivit lui Buşoi, criza economică din Moldova nu este doar consecinţa crizei mondiale, ci este, în primul rând, rezultatul lipsei acţiunilor imediate ce se impuneau de la momentul declanşării acesteia în R.  Moldova. „Astfel, din motive electorale, fosta guvernare comunistă a dezechilibrat bugetele locale prin alocări preferenţiale către administraţiile controlate de comunişti. În plus, a decis şi menţinerea unui curs leu-euro artificial la un nivel care trebuia să asigure populaţia că statul vecin nouă este neafectat de criză. Aşa că acum, în prag de iarnă, administraţiile locale riscă să intre în incapacitate de plată a energiei termice, a salariilor şi pensiilor”, a precizat Cristian Buşoi.

 Parlamentarul european a apreciat drept salutară lansarea negocierilor Guvernului R. Moldova cu FMI şi Banca Mondială şi şi-a exprimat încrederea că acestea vor fi finalizate cu un acord ce va ţine cont de realităţile economice, politice şi sociale din R. Moldova.

 „R. Moldova să nu i se ceară, în situaţia grea, în care se află, lucruri imposibil de realizat. UE are datoria de a oferi asistenţă macrofinanciară mai ales că acum se află la putere o coaliţie de partide liberale prooccidentale”, a menţionat europarlamentarul liberal. Cristian Buşoi a cerut în mod clar Comisiei ca propunerea să conţină oferte tangibile care să cuprindă şi asistenţă macrofinanciară, întrucât R. Moldova are nevoie de un ajutor ca să poată acoperi deficitul bugetar ce va atinge la sfârşitul lui 2009 14% din PIB.

 Cristian Buşoi a solicitat, de asemenea, menţinerea în viitorul Acord de Asociere a propunerii de creare a unui spaţiu comun de comerţ liber aprofundat şi cuprinzator, precum şi a propunerii de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.