Copiii, femeile şi bărbaţii din 12000 de gospodării — obiect de studiu

Cetăţenii R. Moldova sunt chemaţi să participe, în perioada 17 aprilie-30 iunie curent, la un studiu naţional de evaluare a situaţiei copiilor, femeilor şi bărbaţilor. Studiul va fi realizat pe un eşantion de 12 mii de gospodării casnice din toate localităţile R. Moldova şi se va axa pe situaţia cetăţenilor sub aspectul sănătăţii, educaţiei, protecţiei copilului, HIV/SIDA, accesului la serviciile de asistenţă medicală etc., s-a anunţat, joi, la o conferinţă de presă organizată la Ministerul Sănătăţii.

Studiul de indicatori multipli este o iniţiativă globală a UNICEF şi se desfăşoară o dată la 3-5 ani. În Republica Moldova, ultimul studiu de acest fel a fost realizat în 2000. Rezultatele studiului din acest an vor oferi date privind evoluţiile din ultimii 10 ani şi vor ajuta Guvernul să elaboreze politici şi strategii în domeniul sănătăţii, educaţiei şi bunăstării familiilor din R. Moldova.

La întrebarea reporterului ZdG privind rezultatele studiilor anterioare şi impactul acestora asupra politicilor publice, Mihai Magdei, viceministru al Sănătăţii, a menţionat că Planul de activitate a Guvernului stipulează un şir de probleme identificate astfel, ce urmează a fi soluţionate.

„Studiile anterioare au arătat care este accesul cetăţenilor la asistenţa medicală şi, în anii 2004-2005, au fost implementate asigurările medicale care ne-au ajutat să redresăm situaţia financiară din sistemul de sănătate”, a specificat Mihai Magdei. Viceministrul a accentuat că aceleaşi studii au indicat asupra necesităţii de reformare a sistemului de asistenţă medicală primară, iar în anii 2009-2010, în localităţile R. Moldova a fost implementată concepţia de dezvoltare a medicinei de familie.

Mihai Magdei a apreciat că, în pofida neajunsurilore şi problemelor existente, sistemul de sănătate sste în proces de dezvoltare. Printre exemplele aduse de viceministru se numără şi faptul că anterior în R. Moldov se efectuau 12-14 analize de laborator pentru examinarea stării sănătăţii, iar în prezent există laboratoare care efectuează până la 40 de analize diferite.

„Am început a analiza activitatea hormonilor, a anticorpilor tumorali, a demarat un studiu de fezabilitate a Institutului Oncologic, Spitalului Clinic Republican şi a Institutului de Cercetări Ştiinţifice „Centrul Mamei şi Copilului”, se investesc bani colosali în performanţele sistemului de sănătate”, a conchis Mihai Magdei.

-0-

Cristian BUNESCU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

  • Maylo

    Nov01 Eu cred ca orasele norsate cumva sunt infratite, deci taranismul e chiar in floare. Sincer, pe mine unul m-ai jignit nespus. Nu te mai plac de azi inainte! Am sa ma retrag intr-un colt, sa vars lacrimi nesfarsite din cauza conditiei mele de taran incult!!